Ficovi chybí k sestavení slovenského kabinetu jen ministr hospodářství

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Budoucí slovenský premiér Robert Fico si musí pospíšit s dokončením vládní sestavy. Ve středu má kabinet jmenovat prezident Ivan Gašparovič. Přestože Fico většinu jmen představil už v pátek, stále mu chybí šéf rezortu hospodářství. Některé nominace navíc vyvolaly kritiku.

Pro ministerstvo hospodářství se dosud počítalo s Jánem Valkem, před kterým varovala končící premiérka Iveta Radičová kvůli jeho působení v Jaderné a vyřazovací společnosti (JAVYS). Lídr Smeru uvedl, že o něm uvažuje i v souvislosti s jiným důležitým postem, bude tedy ještě hledat a rozmýšlet.

„Osobně si myslím, že v pozadí může být dosavadní nedohoda uvnitř Smeru a vlivových skupin,“ řekl k váhání listu Pravda analytik Ján Baránek. Kritiku si vysloužila hlavně dvě jména spojovaná s „odměnou za volby“. Jde o výběr bratislavského a košického krajského stranického šéfa Martina Glváče na ministerstvo obrany a Petera Žigy na životní prostředí. Zpochybňována je jejich kvalifikace. Politology mrzí i nízký počet žen.

Prezident dal naopak najevo, že je spokojený. Podle něj je dobře, že se Fico řídil především odborností a ne stranickou příslušností. Politolog Grigorij Mesežnikov ale podotýká, že nestraníci budou stejně zcela ve vleku politiky sociální demokracie.

„Smer své silné lidi protlačil do pozicí, kde budou prosazovat stranickou linii. V některých rezortech, kde asi nemají dostatek odborných kapacit nebo jsou problematické, a stranické nominace by tam nepřinesly očekávaný efekt, tak tam dal předseda Smeru spíš odborníky,“ citovala média jeho názor.

Vládu by měl do několika měsíců doplnit Ľubomír Vážný, který bude mít jako vicepremiér na starosti velké projekty.

Robert Kaliňák, ministr vnitra

Místopředseda Smeru se po necelých dvou letech vrací na stejný post. Navíc bude vicepremiérem, který bude mít na starost bezpečnostní otázky. „Jednou z úloh bude určitě i otázka koordinace zpravodajských služeb a především dozor v oblasti slučování,“ naznačil priority.

Ján Počiatek, ministr dopravy

Ministr financí v první Ficově vládě, který se v roce 2008 dostal do jeho nemilosti kvůli schůzce s manažerem skupiny J&T, má zúročit své zkušenosti ke zlepšení čerpání eurofondů. Mezi jeho úkoly bude patřit co nejrychlejší výstavba dálnic, ale také třeba projekt širokorozchodné železnice.

Marek Maďarič, ministr kultury

Místopředseda sociální demokracie se nijak překvapivě vrací na svůj post z první Ficovy vlády. Z jeho dílny tehdy vyšel kritizovaný tiskový zákon. Nyní bude muset například najít vhodného ředitele Slovenského národního divadla, vyřešit podporu filmu a situaci veřejnoprávních médií.

Martin Glváč, ministr obrany

Jeho nominace je překvapením. Hovoří se o tom, že ji bratislavský krajský předseda Smeru získal jako odměnu za volební výsledek sociální demokracie v dosavadní pravicové baště. Bude si muset poradit s šetřením v rezortu, dořešit některé kauzy a podílet se na reformě zpravodajských služeb.

Peter Kažimír, ministr financí

Bývalý tajemník na ministerstvu financí za první Ficovy vlády považuje výhledy dosavadního vedení rezortu na růst hospodářství za příliš optimistické. Největší rozpočtová rizika vidí ve zdravotnictví, čerpání eurofondů a situaci samospráv.

Ľubomír Jahnátek, ministr zemědělství

Bývalý ministr hospodářství bude prvním nezemědělcem na tomto postu. Slibuje oživení domácí zemědělské a potravinové výroby, zvýšení podílu slovenských potravin v obchodech a programy, které přinesou práci tisícovkám nezaměstnaných.

Miroslav Lajčák, ministr zahraničí

Nestraník byl už šéfem diplomacie od ledna 2009 do července 2010. Nyní se na místo vrací z Bruselu. „Všichni si přejeme, aby Slovensko bylo moderní, úspěšné, uznávané v zahraničí. Věřím, že zkušenosti, vědomosti a kontakty, které jsem získal během působení v Evropské unii, mi pomohou, abych k tomu přispěl,“ řekl.

Ján Richter, ministr práce

Nominace generálního manažera Smeru některé odborníky zaskočila. Považují ji za důkaz toho, že strana nebyla připravená řídit všechna ministerstva. Podle Fica však má Richter manažerské schopnosti i sociální cítění. Čeká ho zřejmě například reforma odvodů a seškrtání dávek pro bohaté.

Tomáš Borec, ministr spravedlnosti

Nestraník, který do vlády přichází z postu šéfa advokátní komory. Odborníci a média jeho nominaci chválí. Borec uvedl, že za své priority považuje uklidnění situace v rezortu a zvýšení vymahatelnosti práva na Slovensku. Konkrétní kroky zatím nesdělil.

Dušan Čaplovič, ministr školství

Místopředseda Smeru a dlouhodobý stínový ministr školství už jednal se školskými odbory, jež jsou ve stávkové pohotovosti. „Ve čtyřletém období bych chtěl výrazněji zvýšit platy, ale budoucí rok bude nejtěžší,“ slíbil. Prostor pro víc investic do vědy vidí v lepším čerpání eurofondů.

Peter Žiga, ministr životního prostředí

Zřejmě nekritizovanější Ficova volba. Nejenže se nikdy nezabýval ochranou životního prostředí, ale naopak podnikal se dřevem. Ochranáři proto čekají na jeho první kroky s napětím. Zajímavostí je, že Fico už jednou tento rezort zrušil.

Zuzana Zvolenská, ministryně zdravotnictví

Někdejší kontroverzní manažerka Všeobecné zdravotní pojišťovny a pojišťovny Důvěra považuje stav zdravotnictví za velice špatný. Aktuálním tématem pro ni bude hledání peněz, aby se vyřešil problém s platy sester.