Financial Times: Putin žádal Asada, aby odstoupil. Ten odmítl

Bašár Asad, Vladimir Putin

Bašár Asad, Vladimir Putin Zdroj: ctk

Moskvě podle informací ekonomického deníku Financial Times došla trpělivost se syrským prezidentem Bašárem Asadem a v prosinci ho vyzvala k odstoupení, což měl Asad rozzuřeně odmítnout. Odpověděl, že pro Rusko v jeho zemi není budoucnost, pokud nezůstane prezidentem. Zpráva má pocházet od dvou vysoce postavených zdrojů ze západních zpravodajských služeb. Kreml tvrzení listu vzápětí popřel.

„Ne, tak to není,“ zdůraznil agentuře TASS v reakci na zprávu britského listu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Putin podle něj neposlal loni žádného emisara, aby vyzval Asada k rezignaci.

Výzvu ruského prezidenta k odstoupení měl Asadovi vyřídit bývalý ředitel vojenské rozvědky GRU Igor Sergun, který zemřel na začátku ledna, podle vyjádření ruské vlády v rekreačním středisku nedaleko Moskvy. Americká konzultační agentura Stratfor ovšem vydala zprávu, podle které Sergun zemřel v Libanonu.

Pohled pod pokličku

„Putin díky intervenci nahlédl pod pokličku Asadova režimu a našel tam mnohem více problémů, než předpokládal,“ cituje ekonomický deník svůj zdroj z tajných služeb.

Určitá deziluze se měla dostavit i u Asadových příznivců. „Povzbuzení po ruském zásahu trvalo jen chvilku, pak přišel pesimismus,“ citují Financial Times podnikatele z Damašku. „Asadovi lidé rychle pochopili, že ten ochraňující velký bratr bude za své služby také něco chtít.“

Západní spojenci i Rusko se nyní snaží vystupňovat diplomatické úsilí k ukončení syrské krize diplomatickou cestou. Očekává se brzké jednání delegací syrské vlády a opozice ve Švýcarsku. Avšak zatímco Západ jako syrská opozice požaduje rychlý odchod Asada, Moskva chce, aby o osudu syrského prezidenta rozhodli až Syřané ve volbách.