Firmy přešlapují před burzami, banky přicházejí o zisky

Burza

Burza Zdroj: ctk

Bankéře čeká sychravý podzim. Firmy, které ještě nedávno chtěly s pompou uvést své akcie na evropské a americké burzy, své plány houfně stahují. Příčinou je návrat nervozity na trhy, důsledkem je pak citelný výpadek příjmů bank, jimž chřadne investiční a poradenský byznys. Jen od počátku října odvolalo svůj vstup na evropský parket podle dat agentury Reuters devět firem, které hodlaly získat bezmála dvě miliardy eur čerstvých peněz.

Podle zvyklostí si banky berou z primárních emisí (IPO) kolem tří procent poplatků, účet bank za pouhé dva říjnové týdny je tedy kolem šedesáti milionů eur.

Ještě koncem léta zájem firem o vstup na burzu vrcholil. Akcie měly za sebou od únorových minim kolem deseti procent zisků a majitelé firem počítali se solidním prodejním kurzem nových akcií. Říjnový výplach na burzách jim ale udělal čáru přes rozpočet. „Když trhy klesají, úspěch IPO je ohrožen,“ říká analytik Bank of America Craig Coben.

Nejde jen o primární emise, banky přicházejí i o příjmy ze zrušených fúzí a akvizic (M&A). Akviziční predátoři totiž s poklesem trhů očekávají, že odložením nákupu mohou dosáhnout lepší ceny. Jen během října sešlo v Evropě a zámoří ze tří obrovských obchodů, jejichž předpokládaná hodnota dohromady atakovala 100 miliard dolarů. Podle dat výzkumné organizace Dealogic pak v letošním roce došlo k nejvyššímu objemu stornovaných akvizičních jednání od počátku finanční krize.

Ochlazení zájmu

„Opatrnost firem ohledně primárních emisí vydrží minimálně do Vánoc. Negativní efekty v případě fúzí a akvizic budou podle nás jen krátkodobé,“ dodává Coben. Anonymní hlasy z trhu jsou však skeptičtější. „Od té doby, co na trzích začaly zmatky, se neobjevil žádný nový obchod,“ uvádí nejmenovaný investiční bankéř pro portál The Financial News.

Ochlazení zájmu o transakce nicméně přichází po devíti tučných měsících. Jen od počátku roku do konce září si pouze evropské investiční banky přišly podle dat Dealogicu v poplatcích za IPO a M&A na 17,8 miliardy dolarů, což znamená o bezmála pětinu více než za stejné období loni.