Fitch opět hrozí Řecku „déčkem“

Ratingová agentura Fitch uvedla, že bude dobrovolné prodloužení splatnosti řeckých obligací, o němž nyní uvažují země eurozóny, považovat za řecký bankrot a udělí Aténám úvěrové hodnocení D. „Agentura Fitch by takovouto výměnu dluhopisů či prodloužení splatnosti obligací automaticky považovala za úvěrové selhání a udělila Řecku příslušné ratingová hodnocení,“ řekl Andrew Colquhhoun z Fitch v Singapuru.

Pokud bude nad Řeckem vyhlášen bankrot, budou muset banky vypořádat desítky až stovky miliard dolarů v kontraktech CDS, jež se používají jako zajištění pro případ platební neschopnosti emitenta dluhopisů.

Trh derivátů, kam patří i kontrakty CDS, podléhá jen omezené regulaci, nelze tudíž zjistit, kdo kolik CDS kontraktů prodal, a kdo by krach Řecka nejvíce odnesl.Fitch tak dále vystupňoval tlak na zadluženou zemi, a to před hlasováním v parlamentu o důvěře nové vládě. Komentář jedné ze tří nejvýznamnějších ratingových agentur ukázal, jak moc je v sázce pro Řecko, které má problémy s přijetím nepopulárních úsporných opatření, jimiž Evropská unie podmínila uvolnění dalších 12 miliard eur z balíku záchranných půjček schválených loni.

Nejednotní ministři financí zemí eurozóny se usilovně snaží uplést další záchranný koš, který by měl tentokrát obsahovat více regulérních půjček a vůbec poprvé i spoluúčast soukromých investorů, kteří drží řecké dluhopisy.

Již před měsícem snížil Fitch úvěrové hodnocení Řecka o tři stupně na B+ a varoval před dalším snížením hlouběji do spekulativního pásma. Minulý týden srazila Standard & Poor’s řecký rating na CCC. Také tato agentura řekla, že bude odklad splatnosti řeckých obligací považovat za bankrot. Třetí z největších agentur Moody’s hodnotí řeckou solventnost stupněm Caa1, což znamená padesátiprocentní pravděpodobnost bankrotu během příštích tří až pěti let.

Zdrženlivý MMF Mezinárodní měnový fond nechce uvolnit další část finanční pomoci pro Řecko, dokud se Evropská unie neshodne na novém záchranném programu. Napsal to deník Financial Times. Řekové přitom musí dostat celkem 12 miliard eur do 15. července, jinak zbankrotují. Další špatná zpráva pro Řecko zazněla z Velké Británie. Ta podle premiéra Davida Camerona není připravena zúčastnit se záchrany zadlužené Helénské republiky.