Fitch: Řecký odchod by ohrozil ratingy napříč eurozónou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pokud by Řecko opustilo eurozónu, mělo by to dopad na ratingy zemí v celém regionu. Agentura Fitch dnes varovala, že by v tomto případě mohla udělit všem státům v eurozóně negativní výhled. Zemím, které jej již mají, by hrozilo snížení hodnocení úvěrové spolehlivosti. Jsou mezi nimi Kypr, Francie, Irsko, Itálie, Portugalsko, Španělsko, Slovinsko a Belgie.

„V případě, že by Řecko opustilo (euro), buď v důsledku současné politické krize nebo později, protože se nepodaří stabilizovat ekonomiku, umístil by Fitch pravděpodobně úvěrové ratingy zbývajících zemí eurozóny do negativního výhledu, protože by přehodnocoval systémové a specifické dopady odchodu Řecka pro jednotlivé země,“ uvedla agentura.

Výše případného snížení ratingu by závisela na tom, jak by eurozóna na odchod Řecka reagovala a zda by se jí podařilo omezit šíření nákazy a dokázala by navrhnout věrohodnou představu reformované eurozóny.

Podle agentury by odchod Řecka prolomil dosavadní zásadu, které podpírá celou ideu společné evropské měny – neodvolatelnost členství v měnové unii. Fitch ale odhaduje, že vliv takové události by nebyl tak rozsáhlý a katastrofický, jak se trhy obávají. „Mohlo by se to stát spouštěčem větší finanční a politické integrace, které by posílila životaschopnost hospodářské a měnové unie,“ dodala agentura.

Představitelé řeckých politických stran se dnes naposledy snaží dohodnout na vytvoření nové vládní koalice a odvrácení nových voleb. Ty by podle průzkumů zřejmě vyhrála radikální levice, která nesouhlasí s úspornými kroky, které muselo Řecko přijmout výměnou za finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Většina Řeků si sice přeje zůstat v eurozóně, v nedělních volbách však velká část dala hlas stranám, které odmítají přísné podmínky promoci vyjednané se zahraničními věřiteli. Evropští představitelé již dali najevo, že vyloučí Řecko z eurozóny, pokud přestane dodržovat podmínky pomoci.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.