Francie a Německo vyzvaly Řecko k urychlení práce na reformách

Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová

Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Řecko musí urychlit práci na reformách, jimiž mezinárodní věřitelé podmiňují poskytnutí další pomoci zadlužené zemi. V Berlíně se na tom shodli francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Oba uvedli, že o řešení situace často jednají s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem.

„Ztratili jsme příliš mnoho času a musíme se pokusit to dohnat,“ řekl Hollande. „Diskuse, které začaly po našem společném jednání na okraj evropského summitu, nám musí dát možnost dosáhnout úspěchu, ale k tomu jsou nutné ty reformy. Musí být předloženy, musí je posoudit instituce a musí se uvolnit peníze. Tak na tom jednoduše pracujme,“ uvedl.

Podle Merkelové jednání stále nejsou u konce a je nutné v nich pokračovat. „Musíme zároveň dát jasně najevo, že jde o to dodržet přijaté závazky, samozřejmě s úpravami souvisejícími se vznikem nové (řecké) vlády,“ uvedla kancléřka. „Čas tlačí a už ho nemůžeme ztrácet,“ zdůraznila.

Hollande podotkl, že si s Tsiprasem pravidelně telefonuje a konzultuje s ním obsah řeckých reforem. Rozhovory s řeckým premiérem vede také Merkelová, která minulý týden měla s Tsiprasem v Berlíně několikahodinové setkání.

Tsipras se chystá do Moskvy

Merkelová i Hollande rovněž dali najevo, že se neobávají, že by se Řecko kvůli svým problémům obrátilo s prosbou o pomoc na Moskvu a narušilo tak evropskou jednotu v postoji k Rusku kvůli napětí na Ukrajině. „Řecko ví, že jeho osud je v Evropě,“ řekl Hollande. Nadcházející Tsiprasova cesta do Moskvy na tom podle obou politiků nic nemění.

Na hraně bankrotu
Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v objemu 240 miliard eur.
Eurozóna souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Informovaný zdroj minulý týden agentuře Reuters řekl, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu peníze 20. dubna. Země totiž musí splácet část svých stávajících dluhů.