Dohoda o reformách mezi Řeckem a věřiteli zatím drhne

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Kolo technických rozhovorů mezi zástupci Řecka a jeho věřitelů, tedy Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, o reformních plánech země skončilo v Bruselu bez dohody. Jednání budou pokračovat zřejmě příští týden. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje z řecké vlády. Evropská komise pouze potvrdila, že se zatím nepodařilo dosáhnout dohody a jednání mají dále pokračovat.

Čtvrtý zdroj dodal, že zastavení jednání neznamená roztržku, ale představuje pomalý pokrok. Podle něj je možné, že jednání budou pokračovat ve středu v Aténách. Podle některých úředníků věřitelé odmítají balík reforem navržených Aténami, protože ho považují za příliš nekonkrétní.

Mluvčí komise Mina Andrejevová upozornila, že jednání začala v pátek. Zatím se však nepodařilo dosáhnout dohody, takže by měla pokračovat.

„Pracovní skupina bude o záležitosti jednat na svém příštím zasedání,“ dodala. Pracovní skupina, která zahrnuje náměstky ministrů financí eurozóny, má ve středu uskutečnit telekonferenční jednání a při této příležitosti by podle ní mohla dosavadní jednání zhodnotit. „Jednání jsou konstruktivní a pokračují,“ uvedla.

Pouhý soubor myšlenek

Hlavním tématem rozhovorů je seznam reforem, které Řecko předložilo věřitelům minulý týden. Reformy mají ukázat věřitelům, že Řecko je odhodláno dostát slibům finanční kázně a zaslouží si pomoc. Evropští úředníci však seznam kritizují a označují ho spíše než za komplexní plán za pouhý soubor myšlenek. Jeden úředník dokonce řekl, že věřitelé ještě neobdrželi seznam, na který čekají.

Jako problematické se také jeví, že mnohé očekávané finanční výnosy mají pocházet z efektivnějšího výběru daní, což vzbuzuje u země známé jednou z nejhorších platebních morálek v oblasti daní hluboké pochybnosti.

Prezident Evropské rady Donald Tusk dnes ve španělské televizi řekl, že je přesvědčen, že se dohodu Řecka s věřiteli podaří dojednat do konce dubna.

Na hraně bankrotu
Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v objemu 240 miliard eur.
Eurozóna souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Informovaný zdroj minulý týden agentuře Reuters řekl, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu peníze 20. dubna. Země totiž musí splácet část svých stávajících dluhů.