Francie, Itálie a Německo plánují vývoj eurodronu

Německá armáda zatím provozuje jen špionážní drony, jako EuroHawk na snímku

Německá armáda zatím provozuje jen špionážní drony, jako EuroHawk na snímku Zdroj: Philipp Hayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Francie, Itálie a Německo se dohodly na spolupráci ve vývoji evropského bezpilotního letadla ke sledování a průzkumným činnostem. Ministři obrany daných zemí v Bruselu odstartovali technickou studii s cílem vyrobit do roku 2025 nepilotovaný stroj evropské produkce. Program by mohl snížit závislost na amerických a izraelských technologiích, napsala agentura Reuters.

Cílem EU je vyvinout bezpilotní letadlo spadající do kategorie se střední letovou hladinou a dlouhou výdrží (Medium-altitude, long-endurance, MALE). Evropským zájmem je mít stroj pro sledování, který by mohl sloužit k civilním účelům, jako je boj s požáry nebo kontrola hranic. Jeho vývoj by mohl přijít na zhruba miliardu eur, napsala AFP. Podle nejmenovaného unijního diplomata by stroj mohl mít i schopnost nést zbraně, tvrdí Reuters.

Cílem technické studie je dát dohromady soubor nutných vstupních podmínek a vytvořit prototyp, který by odpovídal společným potřebám týkajícím se výkonnosti, nákladů a časového plánu, stojí podle AFP ve společném prohlášení. Studie by měla trvat zhruba dva roky.

Předběžnou dohodu na okraj setkání ministrů obrany 28 členských států Evropské unie podepsali francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian, jeho italská kolegyně Roberta Pinottiová a německá šéfka rezortu obrany Ursula von der Leyenová.

Celý proces je otevřený a připojit se k němu mohou i jiní

„Tento podpis…je velmi důležitou etapou pro evropskou spolupráci,“ uvedl podle AFP Le Drian. Podobně jako jeho německá kolegyně se v této souvislosti zmínil o takzvaném eurodronu. Celý proces je otevřený a připojit se k němu prý mohou i jiní. Zájem podle Le Driana vyjádřilo Polsko a Španělsko.

Velké bezpilotní stroje, které mají k dispozici evropské ozbrojené síly, se do velké míry opírají o americké nebo izraelské prvky. Vytváří to závislost na zahraničních technologiích, která je podle některých evropských firem a činitelů špatná pro evropský průmysl a vojenský potenciál. Snahy v této oblasti se již dříve objevily na národní úrovni. Ztroskotaly ale na nedostatečné podpoře vlád, rivalitě mezi firmami a protichůdným potřebám států.

Bezpilotní letadlo budou pravděpodobně vyvíjet společnosti Airbus Group, Dassault Aviation a Alenia Aermacchi, která patří do skupiny Finmeccanica. Firmy před rokem předložily francouzské, italské a německé vládě konkrétní návrh na společnou výrobu bezpilotního letadla k armádním účelům do roku 2020, respektive 2025, napsala AFP.