Francie kvůli slabosti ekonomiky zaostává za rozpočtovými plány

Protivládní demonstrace ve Francii

Protivládní demonstrace ve Francii Zdroj: profimedia.cz

Francouzská vláda uplynulý týden konečně přiznala to, co si všichni celé měsíce stejně mysleli. Kvůli slabému výkonu ekonomiky letos nedokáže srazit rozpočtový deficit na vytyčený cíl tří procent HDP. Prezident François Hollande také čelí kritice za nedostatečnou reformu trhu práce, navíc se musí potýkat s pouličními protesty.

Statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že francouzská ekonomika v posledním čtvrtletí minulého roku klesla o 0,3 procenta. Zároveň upravil směrem dolů údaje za první dvě čtvrtletí, a to na 0,1procentní propad. Příznivé nejsou předpoklady ani pro počáteční tři měsíce letošního roku.

Tří procent nedosáhneme

„V roce 2013 nebudeme přesně na třech procentech z prostého důvodu. Růst ve Francii, Evropě a ve světě je slabší, než se čekalo,“ prohlásil v televizi ke schodku premiér Jean-Marc Ayrault. Podotkl však, že se i tak podaří splnit plán na vyrovnaný rozpočet v roce 2017.

Pochybnosti ale vzbuzuje skutečnost, že Hollande ani po devíti měsících v Elysejském paláci nedokázal jasně vysvětlit, jak chce vlastně dosáhnut plánovaných úspor. „Žádnou reformu, která by přinesla významné šetření po roce 2013, zatím nelze identifikovat,“ uvedli ve své výroční zprávě státní auditoři a vyzvali k urychleným a jasným opatřením.

Vláda se zatím odvážila sáhnout na dotace, které plynou z centra do jednotlivých regionů. Další příležitost bude mít prezident během plánované reformy penzí a sociálních benefitů.

Kabinet přitom v poslední lednový den musel čelit první velké demonstraci státních zaměstnanců, kteří požadují zvýšení platů. Nadále protestují například učitelé, kterým se nelíbí plány na rozšíření jejich pracovního týdne na čtyři a půl dne. „Nemůžeme být jedinou zemí na světě, kde žáci navštěvují školu pouze 144 dní v roce,“ vysvětluje jim ministr vzdělávání Vincent Peillon.

Reforma trhu práce

Jedním z největších prezidentových úkolů je změna nepružného trhu práce, která má zemi zajistit větší konkurenceschopnost. Na podmínky pro přijímání a propouštění zaměstnanců si stěžuje řada společností. Nezaměstnanost ve Francii je navíc nejvyšší za téměř jednu a půl dekády.

V lednu se Hollandovi podařilo dosáhnout pokroku na jednání tripartity. Sdružení zaměstnavatelů a hlavní odborové svazy souhlasily s novými pravidly, byť některé se skřípěním zubů. „Sociální partneři dostali Francii na vrchol evropských standardů, co se týče trhu práce a sociálních vztahů. Dohoda, které dosáhli, je krátkozraká,“ uvedla v prohlášení podnikatelská organizace Medef. Kritičtí byli i radikálnější odboráři. Chtějí zabránit tomu, aby se úmluva přetavila v legislativu.

Rychlé změny nečekáme

Nová pravidla by firmám měla přinést snížení nákladů na propouštění, pracovníci na krátkodobé smlouvy by zase měli získat více jistoty. Zmenšila by se tak propast mezi stálými zaměstnanci se spoustou výhod a externisty, kterou Francii předhazují i ratingové agentury.

Společnosti by navíc mohly dočasně snižovat mzdy a zkracovat pracovní dobu v době útlumu. Odborníci ale zdůrazňují, že větší flexibilita se týká jen krizových období a neřeší problém rozsáhlých zaměstnaneckých práv všeobecně. Nikdo tak příliš nevěří tomu, že změny přinesou rychlý zvrat. „Bude tohle dostačující k zajištění obratu k lepšímu v nezaměstnanosti do konce roku 2013, jak prezident Hollande slíbil? Myslíme si, že ne,“ napsal k materiálu Michel Martinez ze Société Générale.

Nepopulární prezident

Prezident François Hollande se od svého nástupu do funkce potýká s nedůvěrou občanů. V současnosti jeho počínání schvaluje 38 procent Francouzů. Jeho popularita se přitom v únoru o tři procenta zvedla zřejmě díky protiteroristické intervenci v Mali. Vylepšit ji může také uzákonění sňatků homosexuálů a adopcí dětí, které zřejmě bez problémů projde i senátem. Média upozorňují, že i přes problémy automobilky PSA Peugeot Citroën zatím protesty nejsou tak masové jako v minulosti. To se však může brzy změnit, prezidentova politika naráží na kritiku i v socialistickém táboře. „Hollande měl zatím docela kliku. Ale tady se diskuze začíná vyostřovat,“ řekl Reuters nejmenovaný zdroj dobře obeznámený s děním ve straně.