Francie o válečných lodích stále nerozhodla. Rusko se prý spokojí i s kompenzací

Loď Mistral ve francouzském Toulonu

Loď Mistral ve francouzském Toulonu Zdroj: CC BY-ND 2.0: dmytrok via Flickr

Francie stále ještě nedospěla k rozhodnutí, zda je vhodný čas k dodávce vrtulníkových lodí Mistral do Ruska. Prezident François Hollande po jednání s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem v Jerevanu prohlásil, že o dodávce stále ještě není rozhodnuto. Oba státníci se v arménské metropoli zúčastnili pietních akcí ke stému výročí osmanského vyvražďování Arménů.

„Buď budou lodi Mistral dodány, byť se dnes takto rozhodnout nehodláme, nebo se půjde cestou kompenzace způsobem, který posoudíme později. V dané chvíli žádné rozhodnutí nepadlo,“ citovala agentura AFP Hollandea.

Hollande před cestou do Jerevanu prohlásil, že v případě nedodání dvou plavidel bude muset Paříž vrátit Rusku peníze. Agentura TASS s odvoláním na informované zdroje oznámila, že Moskvu by takové řešení uspokojilo.

Západní experti hovoří o částce téměř jedné miliardy eur (asi 27,5 miliardy korun), podle ruských zdrojů by mělo i s penále za zrušení kontraktu jít o 1,5 miliardy eur. Pokud by Francie takovou částku zaplatila, Rusko by bylo spokojeno a Paříž by si zachovala tvář, citovala svůj zdroj agentura TASS.

V rozhovoru o Ukrajině prezidenti podle Hollandea dospěli k názoru, že je možné dál pokročit v plnění minských mírových dohod, které kromě příměří a výměny zajatců obsahují program ekonomické obnovy a harmonogram politických reforem.

Hollande prý po předchozí dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou navrhl Putinovi, aby byla zahájena činnost čtyř „minských“ podskupin, které budou věnovány hospodářským, humanitárním, bezpečnostním a politickým otázkám Donbasu. Na zformování těchto podskupin už delší dobu pracují povstalci i kyjevské vedení. Prezidenti Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie by podle Hollandea fungování podskupin měli podpořit.