Francie přiznala průzkumné lety nad Libyí, kam se přesouvá Islámský stát

Francouzská stíhačka Dassault Rafale

Francouzská stíhačka Dassault Rafale Zdroj: Tim Felce, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Francouzské letectvo vyslalo svá letadla k pozorovacím letům nad ty oblasti Libye, v nichž působí radikálové z organizace Islámský stát (IS). Paříž to oznámila krátce před příletem prezidenta Françoise Hollandea na letadlovou loď Charles de Gaulle. Francie ji vyslala do Středozemního moře po atentátech v Paříži, aby posílila útoky na IS v Sýrii. Je to poprvé, kdy Francie přiznala, že je zapojená do operací v Libyi.

Podle dnešní zprávy Francouzi podnikli dvě průzkumné mise nad severem Libye 20. a 21. listopadu a zaměřili se zejména na okolí měst Syrta a Tobrúk. Podle zdroje z prezidentského úřadu se plánují další průzkumné lety.

Francouzská letadla se od loňska účastní bojů proti IS v Iráku a od letošního září také v Sýrii. Italský premiér Matteo Renzi řekl, že západní svět je stále více znepokojen nárůstem vlivu IS v Libyi. „Hrozí, že se Libye stane dalším místem, kde bude nutné naléhavě zasáhnout,“ sdělil Renzi.

Zdroj z francouzské vlády citovaný agenturou AFP se domnívá, že přesun bojovníků IS do Libye souvisí s tím, že se pro radikály komplikuje přístup do Sýrie. V Tunisku byli v polovině listopadu zadrženi dva Francouzi, kteří se chtěli zřejmě připojit k IS v Libyi. Takzvaný Islámský stát má v této severoafrické zemi podle odhadů dva až tři tisíce lidí.

Chaos v Libyi

Podle specialisty na oblast severní Afriky Kadera Abderrahima se snaží členové IS vyvolat napětí mezi národem Tuarégů a Tubúů, kteří obývají jih Libye. Vystupňování jejich rivality by podle Abderrahima mohlo vést k destabilizaci celé oblasti až po Čad a Súdán.

Libye se po revolučním roce 2011 nedokázala vymanit z chaosu ani ustavit fungující státní instituce. Má dvě vlády a dva parlamenty a tamní bezpečnostní situaci zhoršuje rivalita ozbrojených skupin, které se podílely na sesazení vlády Muammara Kaddáfího.