Francie reformuje. Rozšíří nedělní prodej a omezí byrokracii

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

S omezením byrokracie ve stavebnictví, ale také s častější možností nakupovat i v neděli počítá návrh zákona, který představila francouzská vláda. Paříž se tak pokouší dokázat svým kolegům v Evropské unii, že provádí reformy, aby se tak vyhnula možnému trestu za nedodržení rozpočtových pravidel.

Návrh zákona, který by měl podpořit investice a tvorbu pracovních míst, prosazuje francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron. Podle průzkumů má podporu i mezi samotnými Francouzi.

Narazit by ale mohl u levicově orientovaných zákonodárců vládní Socialistické strany. Těm se nelíbí snahy socialistického prezidenta Françoise Hollandea o deregulaci v řadě odvětví a varovali, že navrhované změny nepodpoří, pokud se do navrhované legislativy nepodaří zapracovat jejich mírnější podobu.

V návrhu zákona se počítá například s rychlejším řešením sporů spojených s propouštěním zaměstnanců. Zahrnuje i plány na snížení byrokracie ve stavebnictví, otevření dálkových autobusových tras, konkurenci či deregulaci v některých profesích, jako jsou notáři, kteří mají v současnosti lukrativní monopol na některé transakce s nemovitostmi.

Obchody by díky němu mohly mít otevřeno 12 nedělí namísto současných pěti nedělí v roce, přičemž v turistických oblastech by z hlediska otvírací doby panovala větší volnost. Tato část návrhu ovšem vyvolává největší spory a premiér Manuel Valls již prohlásil, že v tomto bodě by se mohl najít kompromis. Nedělní prodej a jeho rozšíření je ve Francii ožehavým tématem. Podle odborů totiž porušuje práva zaměstnanců.

Růst HDP ve Francii (po čtvrtletích)

Francie má druhou největší ekonomiku eurozóny. Tamní centrální banka jí ale pro letošní poslední čtvrtletí předpovídá růst o pouhých 0,1 procenta. Evropská unie navíc Francii a některé další členské státy upozornila na hrozbu příliš vysokého deficitu. Francii by kvůli tomu mohla hrozit pokuta. Evropská komise záležitost znovu posoudí v březnu příštího roku.

Francie, stejně jako Itálie a Belgie, se již zavázaly, že na počátku příštího roku přijmou a realizují strukturální reformy, které posílí hospodářský růst.