Francie si přeje vstup Česka do eurozóny, tvrdí premiér Valls

Francouzský premiér Manuel Valls (vlevo) a český předseda vlády Bohuslav Sobotka (vpravo)

Francouzský premiér Manuel Valls (vlevo) a český předseda vlády Bohuslav Sobotka (vpravo) Zdroj: ctk

Francouzské podniky jsou připraveny více investovat v Česku. Na Česko-francouzském ekonomickém fóru v Praze to uvedl francouzský premiér Manuel Valls. Zároveň vyzval české podniky k větším investicím ve Francii. Také podotkl, že Pařiž si přeje, aby Česko vstoupilo do eurozóny, euro je prý šance na prosperitu. Podle šéfa obchodní komory Constantina Kinského by tuzemské firmy mohly spolupracovat s těmi francouzskými třeba při vstupu na africký trh.

„Já jsem tady proto, abych také vyzval české podniky, aby investovaly ve Francii,“ uvedl Valls. Podle něj má zahraničí někdy deformovaný pohled na jeho zemi, když vnímá Francii především jako turistickou destinaci a zemi, kde se výborně vaří, a méně jako stát, který je pátou největší ekonomickou mocností světa a druhou v Evropě. Poznamenal, že takové klišé přetrvává, ale francouzská vláda se snaží reformami o změnu.

Ekonomická spolupráce mezi Českem a Francií by se měla podle něj prohloubit především v oblasti energetiky. „Naše země si vybraly jádro, je to tedy svrchované rozhodnutí. Je to také odvětví, kde se dá spolupracovat na velice vysoké úrovni. Já jsem si jistý, že by naše dva státy mohly společně vytvořit skutečně evropské nukleární odvětví,“ dodal francouzský premiér.

Rok zlomu

Valls i český premiér Bohuslav Sobotka se shodli, že letošní rok se stal zlomem ve vzájemných vztazích obou zemí. „Zahajujeme novou epochu a vyzývám vás, abyste ji budovali společně,“ řekl Valls. Sobotka poznamenal, že prostor pro ekonomickou spolupráci vidí zejména v oblasti energetiky, strojírenství, výstavby infrastruktury a ve vědě a výzkumu.

Most do Afriky

Podle šéfa francouzsko-české obchodní komory Constantina Kinského má vzájemný obchod Česka s Francií stále velký nevyužitý potenciál. Šancí pro české exportéry je třeba společný vstup s francouzskými firmami na africké trhy. „Francie a Afrika spolupracují v mnoha dalších oblastech a z francouzsko-afrických obchodních vztahů by mohly profitovat i české firmy. Francie by se tak pro nás mohla stát prostředníkem ke vstupu na tamní trhy,“ sdělil Kinský.

Francie je jedním z nejvýznamnějších hráčů na africkém trhu. Z celkových 220 milionu frankofonních osob jich 100 milionů žije v Africe. Francie je také ročně cílem více než 110 tisíc afrických vysokoškolských studentů a průměrný hospodářský růst v Africe je přes pět procent ročně.

Tuzemské a francouzské firmy se společně mohou v Africe uplatnit v řadě oborů. „Příkladem oborů, kde se můžeme dobře uplatnit, jsou infrastruktura, stavebnictví, strojírenství nebo energetika. Potenciál mají zejména obory spojené s růstem měst a jeho infrastrukturou a s přepravou zboží (železnice, lodní přeprava, letectví, logistika),“ uvedl Constantin Kinský.

Vzájemná bilance je ve prospěch Česka
Francie je pátým největším investorem v Česku. Na francouzský trh zamířilo vloni 4,8 procenta českého exportu a ten je tak čtvrtým nejvýznamnějším odbytištěm pro českou ekonomiku. Export tuzemských firem do Francie dosáhl loni 154 miliard korun, dovoz z Francie činil 86 miliard korun. Vzájemná obchodní bilance je tak ve velkém přebytku ve prospěch ČR.

Dalším způsobem zvýšení vzájemného obchodu je podle Kinského také prohloubení již existujících obchodních vztahů. V sektorech, kde již existují pevné vazby, jako je automobilový průmysl, energetika či farmacie, je výrazný potenciál dalšího rozšiřování prostřednictvím přímých investic v obou zemích nebo v oblasti společného exportu, dodal šéf Francouzsko-české obchodní komory.

„České firmy jsou známé svými zkušenostmi a dovednostmi v oblasti strojírenství a v technických oborech, proto si zaslouží zkusit své štěstí na trhu Francie. Největší potenciál však máme v kombinaci českého a francouzského talentu, abychom společně uspěli na dalších trzích,“ myslí si Kinský.

Zájem francouzských firem o Českou republiku je podle něj vysoký. Od roku 2007, i přes finanční krizi a nepříznivé podmínky pro investice, přichází do ČR minimálně jedna nová společnost každé čtyři týdny a úspěšně zde rozvíjí obchodní příležitosti. Většinou jde o střední a malé firmy, přicházejí ale i globální lídři ve svém oboru.