FT: Polsko se chce stáhnout z projektu visegrádského radaru

Červnové setkání premiéru Visegrádské skupiny (Zleva Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán)

Červnové setkání premiéru Visegrádské skupiny (Zleva Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán) Zdroj: ctk/ap

Polsko se chce stáhnout ze společného obranného projektu visegrádských zemí (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a rozhodlo se opustit jednání o budování společného protiletadlového radarového systému. Napsal to list The Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s polským rozhodnutím.

„Varšava je přesvědčena, že ostatní menší členské státy visegrádské skupiny nemají čím přispět ke snaze Polska modernizovat svou armádu a svůj obranný systém,“ napsal The Financial Times. Mluvčí polského ministerstva obrany ale popřel, že by Varšava společný projekt opustila, a prohlásil že „jednání pokračuje“.

Podle dostupných informací jde o moderní vojenské 3D radary, kterých podle zprávy deníku E15 z tohoto týdne chce Česká republika získat pět, Slovensko čtyři a Maďarsko dva. Cena zařízení na podvozku Tatra nemá překročit 325 milionů korun.

Odchod Polska z projektu prý zvýší náklady pro ostatní země, pozdrží jeho realizaci a předznamenává možná jeho kolaps. Neúspěch údajně poškodí hlavně Českou republiku, jejíž radar ze sovětské éry doslouží v roce 2017.

„Máme teď dvě možnosti. Pokračovat s Maďarskem a Slovenskem nebo otevřít projekt pro externího uchazeče,“ řekl listu The Financial Times pracovník českého ministerstva obrany.