G20 jedná o krizi. Slibuje podporu bankám i větší záchranný fond

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Svět znervózněný současnými dluhovými problémy evropské i světové ekonomiky upírá pozornost na probíhající výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu. Největší pozornost poutá dnešní jednání v rámci skupiny G20, která zahrnuje nejsilnější ekonomiky. G20 už včera vydala komuniké, ve kterém slibuje pomoc komerčním bankám a posílení evropského záchranného fondu.

Skupina G20 je odhodlána učinit vše pro to, aby dluhová krize v eurozóně neohrozila stabilitu bank a finančního systému. Už v předvečer hlavního jednacího dne to řekli zástupci hlavních světových ekonomik. Centrální banky zemí G20 budou nadále dodávat komerčním bankám likviditu a zároveň pohlídají, aby finanční domy byly dostatečně kapitalizované. Skupina také slibuje, že posílí evropský záchranný fond EFSF.

„Zavazujeme se, že učiníme všechna potřebná opatření, abychom ochránili stabilitu bankovních systémů a finančních trhů, jak je požadováno,“ uvedla skupina v komuniké po čtvrtečním jednání.

Pod značným tlakem se podle očekávání ocitla Evropa, od které chtějí Spojené státy i další země, aby svou krizi řešila rychle a důrazně. Pomoc Evropě zvažují klíčové rozvojové země sdružené ve skupině BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika), zatím ale nic konkrétního nenabídly a není jisté, zda tak učiní.

Je třeba posílit a zpružnit evropský záchranný fond. Řeší se jak

Ministři financí zemí skupiny G20 naznačili, že pracují na posílení záchranného fondu EFSF, který má teď k dispozici ve formě úvěrů a záruk asi 440 miliard eur (téměř 11 bilionů korun). Členské země podle komuniké přijmou kroky ke zvýšení flexibility EFSF a zajistí, aby do příští schůzky G20, která bude v říjnu, měl záchranný fond větší akceschopnost.

Jak přesně ale evropský záchranný fond posílit? Na tom zatím shoda není. Mluví se buď o posílení pomocí úvěrů, anebo jeho využití k nákupu státních dluhopisů na sekundárním trhu. Posílit úvěry radí Evropě třeba Spojené státy.

Na Evropu a USA tlačí zbytek světa: Dejte si své finance do pořádku

Svět se kvůli dluhovým problémům tradičních mocných motorů světové ekonomiky bojí hluboké a dlouhotrvající globální recese. Část zemí G20 - Austrálie, Kanada, Indonésie, Velká Británie, Mexiko, Jihoafrická republika a Jižní Korea - vyzvaly Spojené státy a eurozónu, aby učinily rozhodné kroky. Spojené státy, stejně jako další vyspělé země s vysokým deficitem veřejných financí, by měly překonat zbývající překážky a dát si své finance do pořádku. Opatření mají být taková, aby se deficit už ve střednědobém výhledu snižoval.

Nyní je hlavní příčinou zpomalení celé globální ekonomiky dluhová krize v eurozóně. Nejvíce jsou zasaženy evropské banky, a z nich především ty, které mají v portfoliích větší podíl řeckých dluhopisů. To se týká hlavně bank z Německa a Francie. Akcie těchto bank v posledních měsících výrazně oslabily, zatímco nejzadluženějším zemím Evropy citelně vzrostly náklady na obsluhu státního dluhu.

Investoři se ale také obávají, že by se k recesi mohla vrátit americká ekonomika. Proslulý americký finančník maďarského původu George Soros tento týden v rozhovoru v televizi CNBC uvedl, že Spojené státy už v recesi jsou.