Gauck složil přísahu. Dočkal se potlesku vestoje

Nový německý prezident Joachim Gauck při projevu, který následoval po slavnostní přísaze

Nový německý prezident Joachim Gauck při projevu, který následoval po slavnostní přísaze Zdroj: ctk/ap

Prezidentem se mohl stát už před dvěma lety, ve volbách s dramatickým průběhem jej ale porazil Christian Wulff. Nyní se Joachim Gauck, první prezident-nestraník v moderní německé historii, dočkal a skandály obtíženého dolnosaského politika dnes na postu hlavy státu vystřídal.

Slavnostní přísahu složil Gauck na první pokus, což se Wulffovi i některým dalším bývalým prezidentům nepodařilo. Sousloví „s Boží pomocí“ znělo z úst evangelického kazatele obzvláště trefně.

Nový prezident svou řeč začal otázkou: „Jak by měla tato země vypadat, aby mohly naše děti říct, toto je naše země?“ Následovala varování před fanatismem v Německu, válkou na Blízkém východě a vzrůstající společenskou izolací některých lidí. Poté gauck přešel ke svému „životnímu tématu“, svobodě. Hovořil o zázraku demokracie, který se v Německu podařilo vybudovat z ničeho. Dodal, že „svoboda je nedílnou součástí spravedlnosti“.

Gauck se vyjádřil také k soužití s migranty. Debatu na toto téma v poslední době rozvířila například kniha ekonoma Thilo Sarrazina Německo páchá sebevraždu, podle nastupujícího prezidenta ale „islám patří ke každodennímu obrazu Německa“.

Na závěr svého vystoupení připojil Gauck prosbu: „Dovolím si vás požádat o dárek – o důvěru,“ řekl shromáždění. Zas své vystoupení sklidil potlesk vestoje.

Politici parlamentních stran si vystoupení nového prezidenta pochvalovali. Vicekancléř a šéf liberální FPD Philipp Rösler jej označil za „prezidenta celého Německa“. Šéf parlamentní frakce opoziční SPD Thomas Oppermann ocenil, že Gauck zmínil důležitost zachování sociální spravedlnosti.

O volbě německého prezidenta si můžete přečíšt

Gauck byl prezidentem zvolen hladce v prvním kole. Hlasovalo pro něj 991 z 1240 členů Spolkového shromáždění, zvláštního orgánu, který se schází jen pro tuto příležitost. Proti němu se postavili je zástupci extrémní pravice a levice.

Bojovník za svobodu Gauck má dobrý vztah i kancléřkou Angelou Merkelovou, se kterou jej pojí východoněmecký původ. Některá německá média se ale obávají, že jejich soužití na politické scéně budou provázet konflikty. „Nový prezident bude polarizovat zemi svými názory na svobodu. Na rozdíl od svého předchůdce se nezamýšlí svazovat politickými konvencemi. A tím se nevyhnutelně stane protivníkem kancléřky,“ napsal například týdeník Der Spiegel.