Gazprom zavřel Ukrajině plynové kohouty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Zátěžové testy, kterými chce Evropská unie prověřit svou odolnost proti výpadku dodávek plynu z Východu, dostávají nečekaně reálné základy. Ruský Gazprom zastavil kvůli nespláceným dluhům dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Obnoví je, až si soused začne plyn předplácet. Zároveň Moskva zdůraznila, že plyn pro Evropu proudí dál. Země sousedící s Ukrajinou zatím výkyvy v dodávkách nezaznamenaly.

Ohrožení pro Evropu může přijít se začátkem zimy, kdy bude nutné část plynu do Evropy posílat z ukrajinských podzemních zásobníků. V těch je podle údajů asociace Gas Storage Europe 14 miliard metrů krychlových plynu, což odpovídá 42 procentům kapacity. „V zásobnících je dost pro pokrytí vlastní spotřeby do prosince,“ tvrdí šéf ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev.

Se zásobami pro vyrovnání případného výpadku při tranzitu z Ruska počítá také Evropa. „Pokud ovšem zásobníky nebudou plné, budeme mít v zimě problém,“ míní eurokomisař Günther Oettinger.

„Česká republika je v tuto chvíli připravena na případné výpadky dodávek, ale věříme, že to nenastane. Není pro to důvod,“ řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Připomněl, že v podzemních zásobnících má Česko zásoby plynu na zhruba tři měsíce a že je země napojena na alternativní trasy. Největší domácí distributor plynu RWE má naplněny zásobníky ze 70 procent a na evropském trhu je prý plynu dostatek.

Kyjev tvrdí, že tranzit suroviny do Evropské unie zajistí, žádá ale větší objem připravovaného zpětného toku plynu ze Slovenska na Ukrajinu. „Cena za plyn ze Západu je nyní nižší než z Ruska,“ podotkl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
Spor mezi Ukrajinou a Ruskem se vyostřuje i na dalších frontách. Kyjev tvrdí, že Moskva nadále aktivně pomáhá separatistům v Donbasu. Ukrajinská vláda kvůli tomu zvažuje uzavření společné hranice.