Gazu výrazně poznamenal egyptský převrat

Palestina (ilustrační foto)

Palestina (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

S nepatrnou šancí na ukončení konfliktu je malá i naděje obyvatel Pásma Gazy na lepší život. Oblast trpí dlouholetou blokádou ze strany Izraele. Nyní navíc vládnoucí armáda v Egyptě zničila síť tunelů, kterými podle jedněch směřovaly do Gazy zbraně, podle druhých základní zboží. Nezaměstnanost v oblasti v reakci na to stoupla na zhruba 40 procent a mnohé rodiny žijí z přídělů od OSN.

„Nemám peníze na univerzitu nebo na to, abych se oženil. Dokonce není dost peněz na to trávit čas mimo dům, takže příležitostí k úniku je jen malinko. Co to je za život?“ tázal se Reuters dvaadvacetiletý Tárek. Rozptýlení hledá u televize, pokud jde zrovna elektřina. Aktuální realitou jsou půldenní odstávky proudu.

Příděly rýže, mouky, masových konzerv a slunečnicového oleje od OSN v současnosti dostává více než polovina obyvatel Gazy a jejich počet stoupá. „Z hlediska ekonomického otřesu populace může být pravděpodobně Sierra Leone jediným místem, kde lidé prožívají denně to, co obyvatelé Gazy,“ řekl agentuře zástupce organizace Scott Anderson.

Export tradičního zboží z Gazy vázne

Tradiční produkce Gazy, jako textil a nábytek, se dříve vyvážela na Západní břeh Jordánu a do Izraele, nyní se na export dostane jen zlomek. V Gaze naopak některé zboží chybí, především stavební materiál. Podle obav Izraele by ho mohli obyvatelé použít k výstavbě tunelů, které byly do egyptského převratu loni v červenci klíčovou trasou pro import mnohých produktů.

Podle odhadů dosahoval tento obchod asi miliardy dolarů ročně. A z velké míry zajišťoval ekonomický růst. V roce 2011 HDP pásma stoupl podle Reuters o 15 procent, loni to už byla jen tři procenta. Ničení tunelů uzavřelo továrny, další podnikatelé jsou pod tlakem. „Produkce poklesla skoro o polovinu,“ stěžoval si nedávno Al-Arabíji největší místní výrobce plastů. Některé zaměstnance musel propustit, dalším snížil platy.

Krachující obchod: nízká poptávka, složité zásobování

Obchody nekvetou částečně kvůli nízké poptávce, je také těžké je zásobit. „Byli jsme zvyklí na nové japonské a korejské značky z Egypta, nyní jen s potížemi dostáváme izraelské produkty z druhé ruky,“ řekl Al-Džazíře Masrúl Ramadan, který prodává elektroniku.

Ceny základních potravin vyletěly v posledních měsících vzhůru. Zásobit se z vlastních zdrojů je přitom složité. Oblast se potýká s nedostatkem a znečištěním vody. OSN odhaduje, že si pitnou vodu kupuje osm z deseti lidí. Izolace Gazy a s ní spojená opatření podle kritiků blokády znemožňují přístup farmářů k půdě a moři. Zemědělci mají k dispozici údajně o 35 procent půdy méně, nedosažitelná je většina tradičních rybářských míst.

Lidé v Gaze jsou sice naštvaní na Izrael, Egypt i Hamas, připouštějí však, že „tunelová ekonomika“ byla jen dočasným řešením. Podle nich je nutné hledat cesty k dlouhodobému zlepšení.

Radek Palata: Revoluce hasnou. Jaro selhalo