Globální nedostatek kokosu zvedá jeho cenu

kokos (ilustrační foto)

kokos (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0 Tom Woodward via Wikimedia

Světový trh s kokosem je ohrožen. Za oběť přírodní katastrofě na Filipínách může padnout i jeden z hlavních zdrojů obživy místních obyvatel a stěžejní vývozní artikl, kokos. Země se spolu s Indií a Indonésií stará o 70 procent světové nabídky této suroviny a ovlivňuje ceny kokosu na světovém trhu.

„Zatím jsme nemohli sečíst ztráty, jelikož s postiženými oblastmi selhaly veškeré způsoby komunikace,“ uvádí Yvonne Agustinová z Filipínské asociace producentů kokosových ořechů. „Zaznamenáváme rostoucí ceny ořechů z plantáží na Filipínách, v Indonésii, Srí Lance i Vietnamu. Na vině jsou nižší výnosy z plantáží, které jsou v současnosti decimovány přírodními katastrofami,“ doplňuje Gabriela Moláková z českého Makra.

Nejvíce kokosu se do Česka doveze před Vánoci. Loni v listopadu a prosinci dorazilo podle statistiků do země stejné množství suroviny jako letos od ledna do července. Za celý loňský rok Česko dovezlo rekordních více než 2700 tun sušeného kokosu.
„Trh s kokosem jeví známky nedostatku. Nákupní ceny v uplynulém půlroce rostly a proti loňskému listopadu jsou takřka dvojnásobné,“ potvrzuje trend Bohuslav Kaliberka ze společnosti IBK Trade. Čeští zákazníci zatím panikařit nemusí. Ceny kokosu, který dorazí na předvánoční trh, se obvykle dohadují už v létě. Letos se tak vyhnou hlavní vlně zdražení.

Letošní cena sušeného kokosuLetošní cena sušeného kokosu | Pramen: Philipine Coconut Authority, Foto: Profimedia.cz

Domácnosti však dražšímu kokosu zřejmě neuniknou. „Před Vánoci mohou zdražit ti, kdož nestihli koupit v létě. Vyšší ceny se na českém trhu projeví zřejmě až v příštím roce kolem Velikonoc,“ uvádí Kaliberka.

Za nedostatkem kokosu nestojí jen počasí. Globální poptávka po kokosu roste podle OSN desetiprocentním tempem ročně a populace kokosových ořechů v celé Asii a Oceánii rychle stárne. Str my zasazené povětšinou po skončení druhé světové války jsou za zenitem své plodnosti a stále méně nesou. Uspokojit světovou poptávku tak bude stále obtížnější.

„Asijsko-pacifické kokosové palmy jsou tak staré, že jejich výnosnost nemůže udržet krok s rapidně rostoucí poptávkou ve světě,“ uvádí Hiroyuki Konuma z Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Produktivita palem dosahuje vrcholu 400 ořechů kolem třiceti let stáří stromu, valná část populace kokosů však byla zasazena před 50 až 60 lety. Plantáže přitom vlastní velké množství drobných pěstitelů, kteří na investici do obnovy palem obvykle nemají dost prostředků.