Gülen: Pokus o puč v Turecku by měl vyšetřit mezinárodní výbor

Fethullah Gülen

Fethullah Gülen Zdroj: CTK

Erdogan se svou ženou
Demonstrace na podporu Erdogana
Demonstrace na podporu Erdogana
Demonstrace na podporu Erdogana
Demonstrace na podporu Erdogana
5
Fotogalerie
Neúspěšný červencový pokus o puč v Turecku by měl vyšetřit nezávislý mezinárodní výbor, míní islámský duchovní Fethullah Gülen, který žije v americkém exilu a jehož Ankara označuje za organizátora zamýšleného převratu. Gülen v textu pro francouzský list Le Monde rovněž přislíbil, že pokud se obvinění vůči němu ukážou jako odůvodněná, sám se vrátí do své rodné země a bude čelit spravedlnosti.

„Pokud budou desítky obvinění vůči mě prokázány, slibuji, že se vrátím do Turecka a odpykám si nejtěžší trest,“ uvedl Gülen, který veškerá tvrzení o jakékoli své roli v převratu odmítá. Opodstatněnost obvinění by podle něho musel dokázat zmíněný mezinárodní orgán, který by na rozdíl od současných tureckých úřadů zajistil nezávislost vyšetřování.

Turecko poslalo Spojeným státům již dvě žádosti o Gülenovo vydání, Washington první odmítl jako nedostatečně odůvodněnou a druhou zkoumá.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes uvedl, že má z USA „pozitivní signály“ týkající se procesu extradice. „Dokumenty (pro vydání) jsou stále připravovány a my jsme začali dostávat ze Spojených států pozitivní signály v reakci na naše požadavky,“ uvedl šéf turecké diplomacie na tiskové konferenci po setkání se svým íránským protějškem.

Turecko na Gülena vydalo zatykač, který pětasedmdesátiletý duchovní již dříve odsoudil. Dnes již poněkolikáté uvedl, že nepovažuje turecký soudní systém za nezávislý a že by nečelil spravedlivému procesu. Prezident Recep Tayyip Erdogan se podle něho výrazně odklonil od demokracie směrem k autoritativnímu režimu.

Turecké úřady provádějí v zemi od puče rozsáhlé čistky ve státní správě s cílem odstranit skutečné či domnělé Gülenovy příznivce. O místo a cestovní pasy přišlo několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů či učitelů. Další tisíce osob čelí trestnímu stíhání.

Prohlédněte si průběh demonstrace na podporu prezidenta Erdogana: