Hackeři napadli společnost T-Mobile US. Ukradli data desítek milionů lidí

Hackeři napadli americkou telekomunikační společnost T-Mobile US. Ukradli jí soukromá data více než 47 milionů lidí.

Hackeři napadli americkou telekomunikační společnost T-Mobile US. Ukradli jí soukromá data více než 47 milionů lidí. Zdroj: e15.cz

Mezinárodní měnový fond a vláda USA odřízli hnutí Tálibán od mezinárodních finančních zdrojů.
I dnes bude pokračovat evakuace cizinců a jejich afghánských spolupracovníků z letiště v Kábulu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Tálibán je odříznut od finančních zdrojů 

Mezinárodní měnový fond (MMF) pozastavil veškerou finanční podporu Afghánistánu, kterou měla země obdržet na ekonomické zotavení po koronakrizi. Jedná se o reakci na násilné převzetí moci v Afghánistánu radikálním hnutím Tálibán. Blízkovýchodní republika měla 23. srpna obdržet od MMF 370 milionů dolarů, více než osm miliard korun. Oznámení přichází krátce poté, co vláda amerického prezidenta Joea Bidena prohlásila, že zmrazí veškerá aktiva, která má afghánská vláda ve Spojených státech, a v žádném případě je neposkytne představitelům Tálibánu. Podle šéfa afghánské centrální banky Ajmala Ahmadyho, který opustil zemi minulý víkend, se jedná o sedm miliard dolarů.   

Dění v Afghánistánu sledujeme online

Afghánský překladatel viní českou armádu, píše CNN

Třiatřicetiletý afghánský tlumočník obvinil českou armádu, že ho i s rodinou nechala stát na letišti v Kábulu, protože se nevešli do evakuačního letadla. Muž jménem Rafiulláh, který pro naši armádu pracoval jako překladatel, podle svých slov čeká s manželkou a čtyřletým synem na letišti v afghánské metropoli už tři dny a čelí výhrůžkám i násilí ze strany Tálibánu. Na jeho příběh upozornila americká televize CNN. Rafiulláh nyní vyčkává, zda se neobjeví další české letadlo. Ministerstvo obrany ČR se k případu zatím nevyjádřilo, uvedla také CNN. V Kábulu zůstávají ještě nejméně tři další rodiny afghánských tlumočníků, kteří pomáhali českým vojákům.     

Z trhů a burz 

Americké akcie padaly, Evropu děsí rostoucí inflace

Akciové trhy v USA ve středu citelně oslabily. Důvodem byla mimo jiné zpráva, že americká centrální banka zvažuje, že by mohla začít omezovat svá mimořádná opatření na podporu ekonomiky už v letošním roce. Index S&P 500 odepsal 1,07 procenta. Dow Jones se snížil o 1,08 procenta a Nasdaq Composite klesl o 0,89 procenta. Západoevropské burzy se opět na směru neshodly. Posílil německý DAX (+0,28 procenta) a celoevropský STOXX Europe 600 (+0,14 procenta). Naopak francouzský CAC 40 uzavřel ve ztrátě 0,73 procenta a pod nulou skončil i britský FTSE 100 (–0,16 procenta). Inflace v eurozóně stoupla v červenci o 2,2 procenta, nejvíce od října roku 2018. V celé Evropské unii dosáhla dokonce na 2,5 procenta.       

T-Mobile potvrdil krádež dat

Americké úřady budou vyšetřovat závažný kybernetický útok na telekomunikační společnost T-Mobile US. Ta potvrdila, že jí hackeři ukradli soukromé údaje nejméně 47 milionů bývalých, současných a potenciálních zákazníků. Odcizená data zahrnují například jména, čísla sociálního pojištění nebo informace o řidičských průkazech. Podle firmy se zatím neprokázalo, že by byla ukradena také finanční data. T-Mobile US patří stejně jako provozovatel tuzemské mobilní sítě T-Mobile německé společnosti Deutsche Telekom. Akcie T-Mobile US včera zlevnily o 0,6 procenta na 139,83 dolaru.     

Tweet dne

„Děkuji odvážným slovenským hasičům, kteří pomohli bojovat s požáry v Řecku. Připravenost pomoci jeden druhému je to, co dělá Evropskou unii silnější. Klimatická krize je realitou, která se dotýká nás všech.“ 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová děkuje sborům, které se zúčastnily hašení nedávných požárů v Řecku. S ničivou přírodní pohromou se toto léto potýkala nebo stále potýká většina států jižní Evropy.

Stane se dnes

  • Pokračuje evakuace cizinců z Afghánistánu. Hnutí Tálibán chce dnes jednat s představiteli bývalých afghánských vlád o sestavení nového kabinetu. 
  • Německá kancléřka Angela Merkelová navštíví továrnu farmaceutické společnosti BioNTech, která vyvinula jednu z vakcín proti koronaviru.
  • Japonská automobilka Toyota v Ostravě slavnostně představí své nové vozidlo Toyota Mirai. Jde o první auto na vodíkový pohon, které se bude prodávat na českém trhu.