Hammond: Západ může uvolnit protiruské sankce, pokud příměří zafunguje

Philip Hammond

Philip Hammond Zdroj: ctk

Západ je připraven přijmout další sankce vůči Rusku, pokud však začne platit oznámené příměří na Ukrajině, mohou být postihy uvolněny. Prohlásil to britský ministr zahraničí Philip Hammond během summitu NATO v Newportu. Země EU v současnosti schvalují další vlnu protiruských opatření, zatímco na Ukrajině by odpoledne mohl začít platit klid zbraní. Podle diplomatických zdrojů je unie připravena nové sankce schválit, avšak s jejich uplatňováním několik dní počkat na vývoj příměří.

„Nejracionálnější je pokračovat s naším plánem na uplatnění nových sankcí. Poté, pokud bude podepsáno příměří a vstoupí v platnost, pak můžeme uvažovat o uvolnění sankcí,“ řekl šéf britské diplomacie.

Podle něj existuje řada pochyb okolo reálného uplatňování a dodržování příměří, které by mělo začít platit dnes ve 13:00 SELČ. Jeho zahájení záleží na tom, zda se v Minsku sejde takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Pokud se podaří klid zbraní reálně zavést a udržet, může Západ podle Hammonda uvolnit sankce okamžitě. Nyní je však stále na programu jednání o nových postizích, uvedl ministr. O nich Brusel začal uvažovat minulý týden poté, co na ukrajinské území podle evropských představitelů pronikly ruské pozemní jednotky, které zásadně pomohly separatistům v boji proti do té doby postupující ukrajinské armádě.

Šance na mír

Sankce podle dvou nejmenovaných diplomatů oslovených Reuters hodlá Evropa přijmout, s jejich uplatněním však počkat několik dní až týden a dát tak ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi šanci ukázat, že mu jde o přijatelné mírové řešení ukrajinské krize. Zástupci členských zemí EU budou o sankcích jednat dnes v Bruselu, kde by měli dohodnout jejich podrobnosti.

Diplomatické řešení situace na Ukrajině, o něž v současnosti svým mírovým plánem Putin usiluje, by mohlo Moskvě značně hospodářsky ulevit. Například francouzský prezident François Hollande však ve čtvrtek prohlásil, že Brusel chce nejprve vidět pokrok. Někteří analytici tvrdí, že Putinův plán počítající mimo jiné se stažením dělostřelectva či obnovou sociálních a zdravotnických zařízení ve skutečnosti pro Kyjev znamená kapitulaci.