Helen Rodwellová: Právníci mají už teď s brexitem spoustu práce

Helen Rodwellová

Helen Rodwellová Zdroj: HJR

Nejvýhodnější by bylo, aby Británie i po odchodu z Evropské unie měla přístup na její jednotný trh. To ale může být politicky neprůchodné, říká šéfka advokátní kanceláře CMS Helen Rodwellová.

Co bude pro britskou legislativu největší výzvou?

Procedura podle článku 50 Lisabonské smlouvy dělí brexit na dvě separované části. První je oddělení Británie jako členského státu EU, což bude mít řadu důsledků pro zbývající členy i evropské instituce. Druhou částí budou diskuze o podobě budoucích vztahů Británie s EU. Právě to bude pro britské právníky a jejich klienty tou největší výzvou.

Velká část právních předpisů EU nebude dále platit ve třech britských jurisdikcích, tedy v Anglii a Walesu, Skotsku a v Severním Irsku. Proces, který nastane, lze přirovnat k procesu přijímání nového člena EU, jen obráceně. Británie se musí rozhodnout, co vše z mezinárodních smluv bude třeba přijmout, aby se zaplnilo právní vakuum. Klíčové pak je, jak velké to právní vakuum bude a které předpisy se budou nejlépe hodit na jeho zaplnění.

Co budou advokáti nejčastěji řešit?

Sektor služeb se na britské ekonomice podílí 80 procenty, hlavní výzvou pro britské právníky je tedy radit firmám, které podnikají na zahraničních trzích, s výhodami a nevýhodami podnikání z Británie. Což se týká hlavně finančních služeb. Nejde jen o vztahy k EU. Británie musí separátně vyjednat nové úmluvy s 53 trhy, se kterými má EU dohodu o volném obchodu. Minimálně v kratším horizontu to znamená, že některé firmy se budou z UK spíše stahovat či přehodnotí plánované investice.

Budou mít právníci více práce? Které typy mezinárodních smluv se budou muset revidovat?

Už teď vidíme v souvislosti s brexitem nárůst práce. Od společností, které hledají poradenství pro dlouhodobé kontrakty, do kterých brexit časově vstoupí, až po firmy, které se chtějí přestěhovat z Británie kamkoli do Evropy.

Ve kterých oblastech mohou nastat největší potíže?

Většina mezinárodních obchodních úmluv nebude brexitem dotčena. Což jsou například smlouvy, které neobsahují ujednání o EU či jejich platnost skončí před brexitem. Ostatní mohou být zkomplikovány několika věcmi: zvýšenými obchodními bariérami, tržní či měnovou volatilitou a omezením pohybu osob. Dotčeny budou logicky i ty smlouvy, které mají teritoriální hledisko zahrnující EU – protože unie od určitého momentu už Británii zahrnovat nebude.

Jak dlouho bude trvat jednání o odtržení od EU?

Očekáváme, že vyjednání jakéhokoli nového obchodního vztahu s EU bude trvat výrazně déle než dva roky.

Jaký by byl ideální budoucí vztah EU a Británie?

Z obchodního hlediska je klíčový přístup na jednotný evropský trh. Je však otázkou, zda to bude v Británii politicky průchodné, pokud by to znamenalo, že by nadále musela přispívat do rozpočtu EU a dodržovat většinu evropské legislativy.