Hip-hopem proti Fidelovi. Amerika si chtěla získat kubánské rappery

Rapper Aldo Rodríguez

Rapper Aldo Rodríguez Zdroj: ctk

Jednou z rozličných metod, jimiž se v posledních letech snažily Spojené státy zvrátit poměry na Kubě, bylo tajné ovlivňování hip hopových hudebníků. Americká vláda se pokoušela získávat místní rappery, aby mezi lidmi vyvolávali protivládní nálady s cílem přispět ke svržení režimu bratří Castrů. Akce ale podle AP skončila neúspěchem a místním hudebníkům spíše ublížila. Washington popřel, že by šlo o tajnou aktivitu.

Srbský hudebník a producent Rajko Božić odjel v roce 2009 do Havany s jasným úkolem. Pokusit se naverbovat jednoho z nejuznávanějších místních rapperů Alda Rodrígueze, aby vyvolal mezi svými posluchači silně protivládní nálady a přispěl tím ke vzniku hnutí, které by podrývalo komunistickou vládu Raúla Castra.

Rodríguez a jeho skupina Los Aldeanos, kteří již tak leželi režimu v žaludku, se měli podle agentury AP stát součástí rozsáhlejšího programu, jímž chtěla vládní Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) podnítit mezi mladými lidmi prostřednictvím jejich hudebních idolů protirežimní nálady a přispět tak k demokratizaci země.

Washington však vyslal na Kubu většinou agenty - amatéry, a tak skončila operace neúspěchem. Několik místních hudebníků bylo naopak vystaveno velkému riziku, když nejméně šestkrát kubánská policie v souvislosti s programem někoho zatkla.

Posílení občanské společnosti

„Jakákoli nařčení, že naše práce je tajná či kamuflovaná, je jednoduše nepravdivé,“ uvedla v reakci USAID s tím, že se jednalo o program k posílení občanské společnosti, která je potlačována.

Program se uskutečňoval do roku 2012 souběžně s dalšími operacemi organizovanými agenturou. Ta mimo jiné rovněž vysílala na Kubu mladé Latinoameričany s tajným úkolem přesvědčit místní mládež, aby se stala součástí protirežimního hnutí. „Návštěvníci“ z Venezuely, Peru či Kostariky se vydávali za turisty nebo aktivisty podílející se na zdravotnických či občanských projektech.

USAID také podle dřívějšího zjištění AP stála za vytvořením internetové komunikační sítě podobné Twitteru, která měla sloužit k podrývání autority kubánské vlády. Žádná z těchto aktivit však k výraznějším výsledkům nevedla.