Hledání viníka sestřelení letadla vázne

Záchranář na místě letecké katastrofy malajsijského boeingu na východě Ukrajiny

Záchranář na místě letecké katastrofy malajsijského boeingu na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Záchranáři na místě dopadu sestřeleného malajsijského letadla v Donbasu už našli ostatky většiny těl cestujících. Není však jasné, co se s nimi nyní stane. Ukrajinské úřady si stěžují na to, že separatisté záměrně zahlazují důkazy. Manipulují prý s nálezy a část trosek už odvezli. Mise OBSE nebyla o víkendu spokojena s přístupem do lokality. Francie, Německo a Británie tlačí na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby v zájmu vyšetření katastrofy využil svého tlaku na vzbouřence.

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov se v sobotu shodli na nutnosti zapojit do vyšetřování mezinárodní experty. Měli by podle nich dostat černé skříňky a mít nerušený přístup k troskám. V praxi je však pátrání po příčinách pádu letounu zatím velmi živelné a před důkazy mají přednost spekulace, dezinformace i konspirační teorie.
Během víkendu se například několikrát měnily informace o pohybu černých skříněk, podle posledních zpráv mohou být v Doněcku pod kontrolou povstalců. Podobné nejasnosti se týkaly i toho, jak separatisté naložili s nalezenými těly.

Pozorovatelé OBSE včera viděli pytle s ostatky v chladicích vagonech ve městě Torez, nemohli je však blíže prozkoumat. Ukrajinská vláda jednala o jejich převezení na teritorium kontrolované Kyjevem. Panují i pochybnosti nad tím, zda se experti dostanou k dalšímu důkaznímu materiálu. „Během prvního dne jsem všechno (trosky) odstranil, na dvoře to smrdělo. Kusy co byly tady, jsem zavezl na místo havárie. Už jsem opravil i střechu,“ líčil novinářům muž, k jehož domu spadla část letadla.

„Premiér“ samozvané doněcké republiky Alexandr Borodaj ale popírá, že by se na místě hýbalo s něčím jiným, než s těly. Stěžoval si přitom na pomalý postup vyšetřování. Ukrajinská SBU zásobuje média údajnými odposlechy a dalším materiálem, který má prokázat vinu proruských ozbrojenců. Aktivní jsou i další tajné služby. List Wall Street Journal uvedl, že Moskva podle amerických zpravodajců zřejmě nedávno dodala separatistům protiletadlové systémy Buk. Po sestřelení letadla byly údajně převezeny zpět. Deník se v souvislosti se zjištěním služeb táže, proč tedy nebyly na riziko upozorněny komerční letecké společnosti. Držením systému se navíc proruští ozbrojenci chlubili ruským médiím už koncem června.