Hollande s Putinem se neshodli v názoru na řešení syrské krize

Putin a Hollande

Putin a Hollande Zdroj: profimedia.cz

Francouzský prezident François Hollande dnes na setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem prosazoval odstoupení prezidenta Bašára Asada jako jedinou cestu k řešení krize v Sýrii. Řekl také, že k výsledkům v Sýrii povedou jedině sankce OSN a další tlak na Damašek. Putin naopak účinnost dalších sankcí vůči Sýrii zpochybnil.

„O sankcích musí nejdřív jednat Rada bezpečnosti OSN. Sankce nejsou vždy účinné. Musíme hlavně zabránit nejhoršímu scénáři a tomu, aby v Sýrii nezačala občanská válka,“ sdělil Putin.

Hollande řekl, že „režim Bašára Asada se chová nepřijatelně a neomluvitelně a že se dopustil činů, jimiž se zdiskreditoval“. Podle něj z této situace není jiné východisko, než „odchod Bašára Asada“ a to je předpoklad politického řešení. Putin na to odpověděl, že v odstoupení prezidenta žádné východisko nevidí. „Jestliže bude odstaven prezident, myslíte si, že v té zemi zavládne štěstí?“ otázal se.

Považuje také za nesprávný požadavek syrské opozice, která chce, aby zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan uznal, že jeho mírový plán pro Sýrii selhal. „Pan Annan je velmi zkušená a vážená osoba a musíme učinit vše pro to, aby jeho mise byla úspěšná. Myslím, že oznámit selhání jeho plánu by bylo kontraproduktivní,“ prohlásil Putin.

Tento týden francouzský prezident prohlásil, že se bude snažit přimět Putina k tomu, aby Rusko podpořilo v RB OSN protisyrské sankce. Hollande nevyloučil ani vojenskou intervenci, pokud bude vedena podle mezinárodních pravidel, tedy na základě rezoluce RB OSN. Rusko však dalo najevo, že nechce, aby se na půdě rady o Sýrii vůbec jednalo. Putin přijel do Paříže po berlínském setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Na společné tiskové konferenci s ní přiznal dobré dlouhodobé rusko-syrské vztahy, avšak bránil stanovisko ruské diplomacie s tím, že Moskva nestojí za žádnou ze stran syrského konfliktu.

Čtěte také:

Putin vyrazil na lov běloruských podniků

Putin do USA nepojede, prý na to nemá čas

V pařížských jednáních došlo také na evropský fotbalový šampionát, který se bude konat na Ukrajině. Francouzští politici se jej rozhodli bojkotovat kvůli kauze opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové, která si odpykává ve vězení trest za zneužití úředních pravomocí.

Putin na tiskové konferenci s Hollandem prohlásil, že je proti politickému bojkotu šampionátu. „Myslím, že bojkotovat sportovní události z politických důvodů není nutné,“ řekl Putin. Zopakoval ale svou nabídku převézt Tymošenkovou, která si stěžuje na bolesti zad, k léčbě do Ruska. Na to Hollande přitakal, když řekl: „V tom souhlasíme. Její místo není ve věznici.“

Francouzi podporují případný vojenský zásah v Sýrii

Stále rostoucí většina Francouzů podle posledních průzkumů podporuje vojenský zásah v Sýrii a stále více obyvatel Francie se domnívá, že Paříž by se měla na vojenském tažení podílet. Podle agentury Reuters to vyplývá z výsledků průzkumu Ifop, který byl prvním po masakru ve městě Húlá, při němž bylo před týdnem zabito přes 100 civilistů. V úterý možnou intervenci mezinárodních jednotek podmíněnou souhlasem OSN nevyloučil nový francouzský prezident François Hollande.

Zásah armády podporuje 58 procent Francouzů, což je oproti únorovému průzkumu o sedm procentních bodů více. V únoru bylo pro francouzskou účast na takové misi 38 procent Francouzů, nyní je to 50 procent. Nárůst nepochybně souvisí s násobením počtu válečných zločinů, ze kterých je režim syrského prezidenta Bašára Asada obviňován.