Hongkong se pomalu vrací do normálu, protesty slábnou

Sobotní protesty v Hongkongu

Sobotní protesty v Hongkongu Zdroj: ctk/ap

Únava demonstrantů, frustrace z nefungujícího města a pokrok v jednání s představiteli oficiální moci přispěly k pozvolnému slábnutí hongkonských prodemokratických demonstrací.

Stovky studentů zůstaly v noci z pondělka na úterý spát v hongkongském centru, aby pokračovaly v demonstracích, které od minulého týdne požadují více demokracie v řízení čínské zvláštní správní oblasti. Již v pondělí začali demonstranti uvolňovat blokádu vládních úřadů, které byly od prvopočátku terčem jejich protestů. Nechávali úředníky projít na pracoviště. Většina hlavních ulic města, kde sídlí mezinárodní banky, luxusní prodejny a burza, však zůstala zabarikádována.

V úterý již přišlo protestovat podstatně méně demonstrantů než minulý týden, řádově tisícovky. Protestující uvolnili další ulice pro dodávky zboží. Hlavním důvodem měl být příznivý vývoj zákulisních jednání jejich představitelů se zástupci vlády. O jejich výsledcích však ještě během úterý nic konkrétního nebylo známo, napsala agentura Reuters.

„Teď musíme čekat a uvidíme, jak ta setkání dopadnou,“ řekl agentuře Ronald Chan, jenž nedávno dostudoval vysokou školu a posledních deset dnů byl jedním z demonstrantů, kteří měli na starost přístup k barikádám a v úterý začali vpouštět dodávky zboží.

Čekání na výsledky

Chan řekl agentuře, že někteří kolemjdoucí mu děkovali za to, že nechával dodávky projet, a že podle jeho odhadu více než polovina kolemjdoucích stála na straně protestujících. To však je zřejmě méně než na začátku protestů, kdy demonstranti měli - podle bezprostředních reakcí soudě, žádné oficiální údaje na to téma pochopitelně nejsou k dispozici - na své straně drtivou většinu veřejného mínění.

„Víme, že lidem působíme jistou dávku nepohodlí, ale prosím je, aby nám věřili, že pro to máme své důvody,“ citovala Chana agentura. „Doufám, že nás lidé chápou.“ V pondělí pozdě večer řekl mluvčí hongkongského ministerstva pro ústavní záležitosti, že se obě strany shodly na „obecných principech“ které by měly jejich vzájemná jednání řídit.