Humanitární akce v Aleppu budí pochyby o záměrech Asada a Moskvy

Halab, jinak také Aleppo, Sýrie (červenec 2016)

Halab, jinak také Aleppo, Sýrie (červenec 2016) Zdroj: CTK

Obléhané východní Aleppo začaly takzvanými humanitárními koridory o víkendu opouštět první rodiny. Ve strádající části města uvízlo až 300 tisíc lidí, mnozí se ale zatím bojí nabídky na únik využít. Obezřetně se k plánu Moskvy a Damašku staví i mezinárodní společenství.

Před válkou nejlidnatější a strategické město bylo během konfliktu rozděleno na západní čtvrtě ovládané režimem a východ držený rebely. Syrská armáda toto území za pomocí Ruska oblehla a snaží se ho dobýt zpět, čímž by si zajistila důležité vítězství. Uplynulý týden oznámila, že povstaleckou část odřízla od všech zásobovacích tras. Odhaduje se, že tam dojde jídlo v půlce srpna.

Vláda tam nechala shodit tisíce letáků vyzývající obyvatele ke spolupráci a povstalce ke kapitulaci. Ve čtvrtek Moskva a Damašek otevřely koridory, kterými mohou odejít civilisté i bojovníci. Prezident Bašár Asad jim nabídl amnestii.

O využívání tras se během víkendu šířily rozporuplné zprávy. Podle oficiálních i dalších zdrojů jimi prošly desítky až stovky lidí. Objevily se však také informace, že nefungují a na místě pokračují boje a letecké údery. Mnoho lidí každopádně vyčkávalo.

„Je pochopitelné, že se bojí odejít a přejít jinam poté, co léta žili pod kontrolou rebelů. Někteří se obávají stíhání nebo mají příbuzné zapletené do bojů proti vládě,“ citovala Al-Džazíra nezávislého novináře, působícího na místě.

Syrská opozice tvrdí, že akce nemá humanitární záměr, jejím jediným cílem je dobytí Aleppa. „Tyto koridory nemají dostat pomoc dovnitř, ale lidi ven. Je to brutální vzkaz našim lidem: odejděte, nebo vyhladovte,“ uvedla její představitelka Basma Kodmaníová.

Nedůvěřivá je i OSN. Její zvláštní zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura vyjádřil pochybnosti nad okolnostmi operace a vyzval Rusko, aby evakuaci města přenechalo organizaci.

„Jak si myslíte, že tisíce lidí projdou koridorem, zatímco se tam bombarduje, ostřeluje a bojuje?“ tázal se. Podle Červeného kříže je nutné ochránit osoby, které se rozhodnou zůstat a zajistit jim dodávky pomoci. Šéf americké diplomacie John Kerry varoval Kreml, že pokud je akce lest, zcela to zničí spolupráci USA s Ruskem.