Humanitární konvoj z Ruska? Cynická provokace agresora, reaguje Kyjev

Humanitární konvoj

Humanitární konvoj Zdroj: ctk

Ruský konvoj takřka tří stovek kamionů s humanitární pomocí určenou pro východní Ukrajinu se po zastávce ve Voroněži opět vydal k hranicím s Ukrajinou. Kolona by podle plánů mohla ve čtvrtek dorazit do ukrajinského Luhanska, který je pod kontrolou proruských separatistů. Zda se tak ale skutečně stane, není jasné. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov konvoj označil za provokaci a prý jej do země nevpustí.

Západ i Kyjev podezírají Moskvu, že by pod záminkou distribuce pomoci mohla na východ Ukrajiny dopravit zásoby rebelům. Rusko ale tvrdí, že jde o výlučně humanitární akci.

Rusko uvedlo, že se s Kyjevem dohodlo na trase jízdy na ukrajinském území a na tom, že kolonu budou doprovázet zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě i ukrajinských úřadů. To v úterý potvrdil i ukrajinský exprezident Leonid Kučma, který vystupuje jako vyjednávač. Podle něj kamiony překročí hranici v Charkovské oblasti a pojedou do Luhanska. Toto město ovládané rebely je podobně jako Doněck obklíčeno ukrajinskou armádou.

Avakov ale na Facebooku napsal, že ruské kamiony do Charkovské oblasti nevjedou. Konvoj s humanitární pomocí označil za „cynickou provokaci agresora“.

Prý je to cynismus

„Úroveň ruského cynismu nezná hranic. Nejdříve pošlou tanky, střely Grad a bandity, kteří střílejí na Ukrajince, a pak nám dodají vodu a sůl,“ řekl Jaceňuk na dnešním zasedání vlády.

Zda skutečně Kyjev nedovolí konvoji vstup na ukrajinské území, není jasné. Dosud také panovaly nejasnosti o podrobnostech předání humanitární pomoci a o cestě kolony po ukrajinském území. Kyjev například chtěl, aby se náklad z ruských kamionů přeložil na „neutrální“ vozidla, což Moskva kritizovala jako zdržovací taktiku.

Druhý den cesty

Ve Voroněži, která je asi 150 kilometrů od ukrajinských hranic, si řidiči kamionů odpočinuli a doplnili palivo. Konvoj je na cestě druhým dnem, z Moskevské oblasti vyjel v úterý. Předpokládá se, že u Bělgorodu v těsné blízkosti hranic převezme záštitu nad kolonou Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

Moskva tvrdí, že náklad tvoří léky, jídlo, dětské potřeby, motorové elektrocentrály či spací pytle. Celkem kamiony vezou asi 2000 tun materiálu.

Ukrajina, bojeUkrajina, boje | E15

Rusko také uvedlo, že se s Kyjevem dohodlo na trase jízdy na ukrajinském území a na tom, že kolonu budou doprovázet zástupci MVČK, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě i ukrajinských úřadů. To v úterý potvrdil i ukrajinský exprezident Leonid Kučma, který vystupuje jako vyjednávač. Podle něj kamiony překročí hranici v Charkovské oblasti a pojedou do Luhanska. Toto město ovládané rebely je podobně jako Doněck obklíčeno ukrajinskou armádou.

Nadále však panují nejasnosti o podrobnostech předání humanitární pomoci a cestě kolony po ukrajinském území. Kyjev například chce, aby se náklad z ruských kamionů přeložil na „neutrální“ vozidla, což Moskva kritizovala jako zdržovací taktiku.

Kněz žehná konvoj humanitární pomociKněz žehná konvoj humanitární pomoci | ctk

Na východě Ukrajiny nadále pokračuje operace ukrajinské armády namířená proti proruským rebelům. Ukrajinské nacionalistické hnutí Pravý sektor, jehož příslušníci bojují po boku vojáků, dnes ohlásilo ztrátu několika bojovníků. Separatisté prý ráno u Doněcka přepadli jejich autobus, dvanáct lidí zabili a další zajali. Pravý sektor tvrdí, že při dnešním incidentu zaznamenal největší jednorázovou ztrátu od počátku povstání na východě Ukrajiny.

Sledujte E15.cz

Bez domova
Podle organizace Adra je bez domova už 330 tisíc Ukrajinců. Bezmála dvě stě tisíc jich prchlo z Donbasu do Ruska, zbytek utekl před boji na západní Ukrajinu. Vážná je podle ní zejména situace v ruských uprchlických táborech. Lidé žijí ve školách i stanech. Zařízení jsou často přeplněná a potýkají se s nedostatkem pitné vody.