Ikeu spolu se svým komplicem vydíral zkušený manažer z Polska

Ikea

Ikea

Dva Poláci podezřelí z toho, že v různých zemích Evropy terorizovali obchody sítě Ikea, měli své akce dobře připravené a dělali vše pro to, aby se nepřišlo na to, že jsou z Polska. Uvedla to dnes polská policie, která ve středu dvojici zadržela. Podle informací Práva k dopadení podezřelých výrazně pomohli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Jeden ze zadržených měl problémy se zákonem už v minulosti, druhý pracoval jako manažer. Hrozí jim až deset let vězení.

Policie dva muže z Gdyně ve věku 39 let zadržela v Kujavsko-Pomořanském vojvodství na severu země, když jeli autem. Byli prý naprosto překvapení. Jeden má za sebou kariéru manažera v několika velkých firmách a zná čtyři cizí jazyky. „Díky svým profesním zkušenostem ví, jak fungují velké společnosti a má dobré znalosti o technice,“ řekl agentuře PAP mluvčí polské policie Mariusz Sokolowski. Zadržení se dobře vyznají v elektronickém bankovnictví. Zakládali konta a kontrolovali, zda výkupné už přišlo. Podle prokuratury měli finanční problémy.

Muži obchody sítě Ikea terorizovali od konce května do začátku září. Menší nálože nastražili v Belgii, Nizozemsku, ve Francii, v Německu a větší pak 2. září v Praze-Zličíně. „Čeští pyrotechnici zjistili, že nálož by mohla zranit lidi v okruhu 40 až 50 metrů, byla rozhodně ze všech nejnebezpečnější,“ řekl policejní mluvčí Sokolowski. Bombu v Praze včas objevila ochranka obchodu s nábytkem, takže se nikomu nic nestalo.

„Tyto důkazy jednoznačně dokládají, že tito muži mají na svědomí výbuchy a že žádali výkupné,“ řekl televizi TVN24 policejní prezident Andrzej Matejuk. „Nálože byly čím dál silnější, a tak existovalo vážné nebezpečí pro zdraví a život mnoha lidí, byla to hra o čas,“ popsal policejní operaci Sokolowski.

Muži hrozili řetězci Ikea mnoha výbuchy, požadovali výkupné téměř 150 milionů korun a úroky

Poté, co pachatelé položili nálož v obchodním domě na Zličíně, se poprvé ozvali vedení firmy Ikea. Přiznali, že všechny výbušniny nastražili oni a žádali šest milionů eur (přes 149 milionů korun) výkupného. Hrozili, že pokud peníze nedostanou, budou výbuchy i jinde. Do okamžiku, než na jejich konto přijde výkupné, chtěli každý den „úroky“ ve výši 10 tisíc eur denně.

Podle policie šlo o složitý případ, protože pachatelé se velmi snažili, aby za sebou nenechali „polskou stopu“, ani jednou si za cíl nevybrali obchod v Polsku.

Podle Práva mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták sdělil, že jednu z klíčových informací, které přispěly k odhalení a zadržení dvojice Poláků, poskytli polským kolegům čeští detektivové ÚOOZ. Odmítl ale prozradit, o co konkrétně šlo.

Podezřelí využívali moderní zařízení, přejížděli tisíce kilometrů, maskovali se. Muži zákona u zadržených našli velké množství důkazů: laptopy, mobilní telefony, simkarty nebo latexové masky a paruky. V tomto maskování je zachytily kamery v obchodech, které terorizovali. „Tyto důkazy jednoznačně dokládají, že tito muži mají na svědomí výbuchy a že žádali výkupné,“ řekl v televizi TVN24 polský policejní prezident.