Irácká armáda dobyla z rukou Islámského státu oblast západně od Ramádí

Irácká armáda obsazuje město v držení Islámského státu

Irácká armáda obsazuje město v držení Islámského státu Zdroj: CTK

Více než deset tisíc civilistů evakuovaly irácké úřady během posledních několika dní z oblasti kolem města Zankurá, které leží západně od Ramádí. Oblast se jim podařilo na počátku týdne osvobodit z rukou radikální organizace Islámský stát (IS). S odvoláním na armádního mluvčího o tom dnes informovala agentura AFP. Vládní síly se nyní soustředí na vytlačení islamistů z údolí řeky Eufrat mezi Ramádím a městem Hít.

Osvobozená oblast leží v převážně sunnitské provincii Anbár, jejíž metropoli Ramádí se irácké armádě za pomoci náletů mezinárodní koalice vedené USA podařilo zcela dobýt na počátku února. Nyní se podle svého mluvčího irácká armáda zaměřuje na vytlačení radikálů z údolí řeky Eufratu a dobytí stotisícového města Hít.

Deset tisíc lidí z dobyté oblasti vojáci přepravili podle mluvčího na „bezpečné místo“. Podle agentury AFP evakuovaní většinou zamíří do některého z uprchlických táborů v blízkosti Bagdádu. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) pochází téměř polovina z 3,3 milionu vnitřně vysídlených Iráčanů právě z provincie Anbár.

Podle armádního mluvčího nyní vlaje na nejvyšší budově města Zankurá opět irácká vlajka. Během bojů o město zahynulo údajně 80 bojovníků IS a 56 dalších padlo do rukou armády. Zadržení islamisté si údajně krátce po porážce oholili vousy, aby se tak pokusili splynout s prchajícím davem.

Poloha dobytého města Hít

Převážně sunnity obývaná západoirácká provincie Anbár je stále z větší části v rukou IS, i když irácké armádě se nedávným dobytím metropole Ramádí i dalšími úspěchy podařilo radikály oslabit. Téměř zcela obklíčené vládními jednotkami je nyní například město Fallúdža, které leží asi 50 kilometrů západně od Bagdádu.

Bojovníci Islámského státu Anbár ovládli během bleskové ofenzivy v červnu 2014, při níž obsadili značnou část západního a severního Iráku, včetně druhého největšího města země Mosulu. Nedaleko Mosulu leží také největší irácká přehrada, která byla dnes předmětem jednání na půdě OSN.

Humanitární katastrofa

Americká velvyslankyně Samantha Powerová po setkání se svým iráckým protějškem a řadou dalších diplomatů varovala, že v případě protržení přehrady by hrozila humanitární katastrofa „epických rozměrů“, která by mohla postihnout až 1,5 milionu lidí žijících v údolí řeky Tigris. Čtrnáct metrů vysoká vlna by prý mohla zasáhnout i 400 kilometrů vzdálenou metropoli Bagdád. Powerová proto vyzvala mezinárodní společenství k pomoci při opravě zanedbané hráze Mosulské přehrady.

Mosul je sice v rukou IS, samotnou přehradu se ale podařilo z rukou radikálů dobýt zpět již dva týdny po obsazení islamisty. Nyní ji kontrolují síly iráckých Kurdů, takzvaní pešmergové. Reportáž přímo z bojů přinesla šéfredaktorka časopisu Lidé a země Lenka Klicperová.