Irácké volby klid v zemi nepřinesou

Fallúdža, Irák (ilustrační foto)

Fallúdža, Irák (ilustrační foto) Zdroj: LCPL Joel A. Chaverri, USMC via Wikimedia

Irák má za sebou první parlamentní volby od odchodu amerických vojsk. Výsledky budou patrně zveřejněny koncem května, prozatím se předpokládá, že premiér Núrí Málikí má velkou šanci udržet se u vlády. Experti každopádně neočekávají, že by se po volbách zlepšila bezpečnostní situace v zemi, i hlasování provázelo několik útoků. V Iráku nyní panuje velké společenské napětí, zemi dokonce hrozí rozpad.

Lidé vybírali 328 poslanců mezi téměř desetitisícem kandidátů od radikálních islamistů po liberály. Sčítání hlasů patrně potrvá několik týdnů. Volby dopředu provázela nařčení, že se Málikí bude snažit, aby k nim přišlo co nejméně sunnitů a Kurdů. Sunnité si stěžují například na různé překážky, které komplikovaly proces na předměstí Bagdádu.

„Z našeho pohledu to nebyly férové volby,“ řekl agentuře Reuters jejich kandidát Muhannad Hussam. Předpokládá se také, že mnoho sunnitů zklamaných vládou zůstalo doma, radikálové je navíc vyzývali k bojkotu voleb. V posledních měsících se zhoršily i vztahy mezi kurdskou samosprávou a Bagdádem.

Spory o ropu

Hlavním důvodem jsou spory o těžbu ropy a výnosy z ní. Kurdistán se nyní s centrem dohaduje o zahájení exportu suroviny přes Turecko. „Po volbách budeme muset najít novou cestu vpřed,“ řekl Al-Džazíře zdroj z Kurdské regionální vlády. Od Kurdů zaznívají výroky, že je čas na vyhlášení nezávislosti, podle analytiků to však zatím není reálné.

Hlasování provázela přísná bezpečnostní opatření, v Bagdádu kupříkladu nemohla jezdit auta. Během prvních tří měsíců tohoto roku bylo zabito na dva tisíce lidí, míra násilností tak nemá daleko k nejhorším měsícům uplynulého krvavého roku.
Země se potýká se sunnitskými povstalci v provincii Anbar, kde působí militanti z odnože Al-Káidy, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL). V oblasti bylo kvůli napětí otevřeno jen zhruba 70 procent volebních místností. Ve městě Fallúdža, které vzbouřenci drží, se nehlasovalo vůbec.

Nestabilitu v zemi výrazně ovlivňuje válka v sousední Sýrii. Do Iráku volně pronikají radikálové, ale také velké množství běženců, kteří prchají před boji. Vláda má obavy, že pád režimu Bašára Asada by vedl k dalšímu posílení militantů. Vývoj v zemi a hlasování napjatě sleduje Írán, který se podle mnohých názorů bude snažit ovlivnit povolební dění.
Ať už budou výsledky jakékoli, vznik nové vlády patrně potrvá dlouho. Minule se jednání vedla deset měsíců a analytici míní, že i tentokrát to bude podobné.

Ať už výsledky dopadnou jakkoli, vznik nové vlády patrně potrvá dost dlouho. Naposledy se jednání vedla deset měsíců a analytici míní, že i tentokrát to bude podobné.

Zahraniční tisk: rák se rozpadl, v Anbaru vládne ISIL