Iráčtí Kurdové se vyslovili v referendu, devět z deseti chce vlastní stát

O Kurdech se tvrdí, že jsou největším národem bez národního státu. Jejich počet se odhaduje na 25, ale i 35 miliónů. Žijí v Iráku, Íránu, Turecku, Sýrii a další milióny osídlily Evropu. Pětadvacátého září je v iráckém Kurdistánu naplánováno referendum o samostatnosti. Kdo jsou Kurdové a čím si prošli za poslední roky války? A bude jejich hlasování automaticky znamenat suverénní stát?

O Kurdech se tvrdí, že jsou největším národem bez národního státu. Jejich počet se odhaduje na 25, ale i 35 miliónů. Žijí v Iráku, Íránu, Turecku, Sýrii a další milióny osídlily Evropu. Pětadvacátého září je v iráckém Kurdistánu naplánováno referendum o samostatnosti. Kdo jsou Kurdové a čím si prošli za poslední roky války? A bude jejich hlasování automaticky znamenat suverénní stát? Zdroj: Lenka Klicperová

Více než 90 procent voličů se v pondělním referendu vyslovilo pro nezávislost iráckého Kurdistánu.  Referendum je ale nezávazné, a tak k oficiálnímu získání nezávislosti zřejmě nepovede. Proti konání referenda se ostře vymezil Bagdád, který dnes dokonce vyzval úřady v autonomním Kurdistánu, aby výsledky referenda zrušily. S krokem Kurdů rovněž nesouhlasí některé státy, především Turecko a Írán.

Podle oficiálních výsledků zveřejněných volební komisí se pro nezávislost vyslovilo 92,73 procenta voličů. Volební účast překročila 72 procent.

O vznik nezávislého státu se Kurdové snaží od konce první světové války, kdy Blízký východ rozdělily koloniální mocnosti. Oblast obydlená Kurdy je v důsledku toho rozdělena hlavně mezi dnešní Turecko, Irák, Írán a Sýrii.

Kurdové v Iráku mají autonomní území s vlastní správou - mají svůj parlament, vládu i armádu. Právě kurdské jednotky, takzvaní pešmergové, se významně podílejí na bojích proti IS v Iráku i v Sýrii na straně mezinárodní koalice vedené USA.

Na otázku: "Chcete, aby se kurdský region a kurdská území mimo oblastní správu staly nezávislým státem?" v referendu odpovídali obyvatelé kurdských provincií na severu Iráku, ale i na územích, na něž si činí nárok jak Kurdové, tak Bagdád. Nejvýznamnější z nich je Kirkúk, bohatý na ropu a poznamenaný vleklými spory mezi Kurdy a Bagdádem.

Se vznikem nezávislého kurdského státu v Iráku kromě Bagdádu nesouhlasí řada sousedních států, včetně Turecka a Íránu, kde žijí početné kurdské menšiny, ale také Spojené státy. Kritici referenda se mimo jiné obávají, že by nezávislost Kurdistánu mohla v současné chvíli vyústit v širší regionální konflikt a zbrzdit pokrok v boji proti Islámskému státu (IS), kterého se účastní arabské i kurdské síly.