Irák v boji proti IS chce zbraněmi podpořit řada států EU

Zdroj: CTK

Munice, výbušniny, letadla a střelné zbraně. To všechno proudí do Iráku jako pomoc tamní armádě a kurdštím bojovníkům. V boji proti radikálním Islamistům nejsou aktivní jenom Spojené státy. Připájí se řada evropských států.

Spojené státy podle amerického Kongresu zintenzivnily dodávky zbraní do Iráku již od prosince roku 2013. Nejprve zaslaly 675 raket Hellfire, které se používají z vrtulníků proti tankům a dalším obrněným vozidlům. Na konci července pak dodaly podle dostupných informací 500 dalších kusů. Do Iráku zaslaly USA také 30 bitevních vrtulníků typu Apache a 36 bojových tryskových letadel typu F-16. Do oblasti bylo podle Kongresu prodáno i vícero dronů.

Francie jako první země z EU oznámila před týdnem, že do Iráku dodá zásilku zbraní v brzké době. O množství a konkrétním typu ovšem pařížská vláda mlčí. Podle informací středečního vydání listu Le Canard Enchainé chce Francie dát k dispozici především těžké zbraně, kulomety a raketová odpalovací zařízení s dosahem až čtyři kilometry.

Speciální technika z Británie

Také Británie minulý týden poprvé vyslovila úvahy o tom, že by mohla do Iráku odeslat zbraně. Kdy padne v této věci konečné rozhodnutí, však není jasné. Tamější premiér David Cameron zvažuje dodávky ochranných vest a přístrojů k lokalizaci a zneškodnění výbušnin. Dosud však z Británie byly do Iráku poslány jen takové věci jako stany, solární lampy a kanystry s vodou.

Německo chce příští středu vyslat do Iráku dodávku ručních střelných zbraní a obranných vojenských raket. I Itálie se přihlásila k dodání zbraní do Iráku. Export protipancéřových obranných raket a lehkých automatických zbraní s příslušnou municí je již prý připraven, uvedla to ve středu v parlamentu zdejší ministryně obrany Roberta Pinottiová. Jedná se z větší části o zbraně, které italská armáda nevyužívá, ale jsou funkční. Italští poslanci tento export zbraní odsouhlasili s velkou většinou.

Připojilo se i Česko

Bokem neostalo ani Česko. Plánuje vyslat zbraně a munici do Iráku podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na konci srpna. Jednat se bude prý o vojenský materiál a lehké zbraně, tyto údaje nebyly blíže specifikovány a upřesněny nebyly ani informace o jejich množství.

Také další země EU zvažují zaslání zbraní, nebo alespoň munice, do Iráku. Pešmergové, kurdští bojovníci, jsou vyzbrojeni převážně ručními střelnými zbraněmi z bývalého Sovětského svazu, které mají k dispozici ve svých armádách také Rumunsko, Bulharsko nebo pobaltské státy. Jednoznačná rozhodnutí však tyto státy ještě neučinily.