Írán bude obohacovat jaderné palivo v Rusku, dojde-li k dohodě s mocnostmi

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent.

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent. Zdroj: CTK/AP

Pokud se Íránu podaří dospět k dohodě se západními velmocemi o jeho jaderném programu, odešle část svého obohaceného uranu do Ruska. Tamní provozy by z něj podle listu The New York Times měly vyrobit palivové tyče pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru.

Vyloučí se tím možnost, že by Írán mohl obohacený uran použít k výrobě atomové bomby. Podezření o vojenském účelu íránských jaderných aktivit je důvodem mnohaletých diplomatických vyjednávání s Íránem. Loni se podařilo po dlouhé době pokročit, konečná dohoda by měla být sjednána do konce letošního listopadu.

Navzdory přání většiny zemí Írán obohacuje uran ve vlastních provozech. Získává tak základní technologii pro atomovou bombu, i když uran neobohacuje na zbrojní hodnoty. Jedním z bodů rozhovorů s ním je omezení této technologie a vyvezení obohaceného uranu ze země. Podle dosavadních poznatků se Íráncům podařilo vyrobit deset tun uranu obohaceného na pět procent. Pro atomovou bombu je nutné uran obohatit na více než 90 procent.

Bude-li rusko-íránská dohoda dodržena, může se stát základním kamenem něčeho mnohem většího

„Bude-li rusko-íránská dohoda (o obohaceném uranu) dodržena, může se stát základním kamenem něčeho mnohem většího,“ citoval newyorský list svůj americký zdroj. Podle listu sice americko-ruské vztahy vlivem ukrajinské krize nejsou nejlepší, avšak v otázce Íránu obě země stále dobře spolupracují.

Rusko je jednou ze šesti mocností, které s Íránem vyjednávají. V neděli se sejdou v ománském Maskatu ministři zahraničí Spojených států a Íránu spolu s evropskou koordinátorkou rozhovorů Catherine Ashtonovou, aby se dohodli na dalším postupu. Podle dosavadního harmonogramu by se mělo ke konečné dohodě dospět do 24. listopadu. Ománská diplomatická jednání mají trvat do pondělka. Před nimi se Ashtonová ve Vídni sejde s představiteli celé vyjednávací skupiny - USA, Ruska, Číny, Francie, Británie a Německa.