Írán chce jednat o jádru, Amerika připravuje sankce

Jaderné zařízení v íránském Aráku

Jaderné zařízení v íránském Aráku Zdroj: CC BY-SA 3.0: Nanking2012 - Wikimedia Commons

Írán chce jednat se světovými mocnostmi o svém jaderném programu a vyřešit tak se Západem letitý spor. Podle agentur Reuters a AFP to dnes řekl na své první tiskové konferenci nový íranský prezident Hasan Rúhání. Poslední jednání ale k výsledku nevedla. Vstřícný krok Íránu podpořilo Rusko.

„Co je pro nás důležité, je praktická politika a strategie Spojených států. Jestliže Spojené státy ukážou dobrou vůli a záměry…bez jakékoliv tajné agendy, jestliže přistoupí k rozhovorům takto, pak bude cesta otevřená,“ citovala Rúháního agentura.

Podporu Rúháního politice vyjádřilo hned vzápětí Rusko. „Naprosto souhlasíme s tím, co řekl Rúhání řekl. Tento problém nesmí být řešen prostřednictvím ultimát,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Američané připravují další sankce

Americká Sněmovna reprezentantů paradoxně nedávno odhlasovala další sankce proti Íránu, jež mají podstatně snížit příjmy země z ropy. Postipy však ještě musí schválit Senát a podepsat prezident Barack Obama. Přístup americké politiky byl ale nešťastně načasovaný. Od nově zvoleného prezidenta Hasana Rúháního se očekávají reformy.

Dlouholetý spor nebere konce

Západní státy v čele s USA a Izraelem podezřívají v posledních letech Írán ze snah vyrobit atomovou zbraň. Teherán obvinění odmítá s tím, že mu jde jen o jadernou energetiku. Odborníkům OSN však dosud neumožňuje volný přístup ke všem svým jaderným provozům. Podle informace íránské exilové opozice z poloviny července dokonce íránský režim údajně tajně buduje na severu země nový objekt svého jaderného programu.

Rúhání, který se ujal svého úřadu v sobotu, hned po svém červnovém zvolení odmítl požadavek světových mocností, aby Teherán ustoupil od obohacování uranu na vyšší stupeň. Problém jaderného programu lze řešit výhradně diplomaticky, sankce a hrozby nejsou účinné, prohlásil. Jaderné aktivity Íránu jsou legální, zdůraznil Rúhání.

Takzvaná skupina 5+1, v níž jsou zastoupeni stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo, už léta vyjednává s Teheránem o jeho jaderném programu. Jejím cílem je přimět Írán, aby dokázal, že jeho jaderný vývoj není určen k vojenským účelům.

Rúhání byl v minulosti vyjednávačem v jaderných otázkách a právě on vyjednal dočasné zastavení obohacování uranu. Při nynějších rozhovorech to ale íránští vyjednávači odmítají. Od loňska se uskutečnilo šest kol jaderných jednání, žádné z nich ale nepřineslo sebemenší průlom.