Írán chce vylepšit raketový arzenál, údajně kvůli posílení obrany

íránská armáda

íránská armáda Zdroj: ČTK

íránská armáda
íránská armáda
íránská armáda
4
Fotogalerie

Írán plánuje vylepšit výkonnost svých balistických raket i střel s plochou dráhou letu. Teherán si chce též pořídit stíhačky nové generace a ponorky. Informovala o tom íránská agentura IRNA s odvoláním na ministerstvo obrany. Írán tvrdí, že jeho raketový program má pouze obrannou funkci, a odmítá o něm vyjednávat, jak požaduje Washington a evropské země. Vývoj raket podle Teheránu nesouvisí s jadernou dohodou z roku 2015.

„Ministerstvo plánuje zvýšení kapacity balistických raket i střel s plochou dráhou letu... a pořízení stíhaček nové generace, námořních plavidel velkého výtlaku i dosahu a různě vyzbrojených ponorek,“ uvedl dnes v Teheránu zástupce ministra obrany Mohammad Ahádí, který zodpovídá za mezinárodní agendu resortu.

Mezinárodní sankce se na rozvoji íránského zbrojního průmyslu nijak nepodepsaly, řekl Aháhí.

Mezinárodní jadernou dohodu s Íránem podepsaly v roce 2015 Spojené státy, Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko a EU; Teherán se v dokumentu zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za odvolání s ním spojených sankcí. Díky dohodě se zahraničním firmám otevřel přístup na osmdesátimilionový íránský trh.



Americký prezident Donald Trump ale letos květnu oznámil, že USA od dohody odstupují a minulý měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Další vlna amerických sankcí proti Íránu se očekává v listopadu. Trump dohodu dlouhodobě kritizuje s tím, že do ní není zahrnut íránský balistický program, ani role Íránu v konfliktech v Sýrii či v Jemenu.

K odstoupení USA od dohody se již dříve kriticky vyjádřili její další signatáři a EU usiluje o to, aby mohla zachovat obchod s Íránem. Teherán pohrozil, že od dohody odstoupí, pokud mu přestane přinášet ekonomické výhody plynoucí ze zrušení sankcí.