Írán devalvoval měnu, vážně hrozí EU zastavením dodávek ropy

Írán, rafinérie

Írán, rafinérie Zdroj: profimedia.cz

Západní sankce, které mají poškodit íránskou ekonomiku a dotlačit tak zemi k jednání o jejím jaderném programu, začínají přinášet ovoce. Guvernér centrální banky země oznámil osmiprocentní devalvaci měny. Prezident Mahmúd Ahmadínežád však stále trvá na tom, že postihy íránskému ropnému průmyslu neublíží. Naopak to prý bude Evropa, kdo odejde jako poražený.

„Je to Západ, kdo potřebuje Írán a íránský národ sankce nezraní. Byly doby, kdy se 90 procent našeho obchodu uskutečňovalo s Evropany. Nyní je to ale deset procent,“ přesvědčoval prezident v projevu občany země.

Obecně se uvádí, že země EU odebírají 18 procent íránské ropy. To má skončit nejpozději v červenci, do kdy musejí na základě pondělního rozhodnutí vypovědět veškeré smlouvy. Teherán zdůrazňuje, že stanovení lhůty jasně naznačuje, že přechod na jiné dodavatele bude Evropě činit potíže. Největšími odběrateli jsou totiž problémové země eurozóny včetně Řecka.

Íránský parlament bude v neděli rozhodovat o tom, zda se EU nepomstí tím, že ji od ropy odstaví dřív. „Žádné evropské země, které učinily Írán cílem svých sankcí, nebudou schopny koupit si ani kapku íránské ropy. Ropné kohouty pro ně zůstanou uzavřeny, aby si znovu nehrály s ohněm,“ řekl už nyní jeden ze zákonodárců místní tiskové agentuře. Mezinárodní měnový fond varuje, že ceny ropy by se mohly zvednout o 20 až 30 procent, pokud by se Irán rozhodl její dodávky zastavit.

Čína bude brát od Íránu ropu dál

Teherán nyní sází na asijské trhy. Japonsko už slíbilo USA, že dovoz z Íránu sníží, Jižní Korea je rovněž pod jejich tlakem. Čína, největší odběratel íránské ropy, však americké výzvy zcela ignoruje. Navíc včera kritizovala krok EU jako nekonstruktivní. Dobrou zprávou pro Írán je i to, že turecká státní banka Halkbank odmítla jako nepodložené informace o tom, že už nadále nebude zprostředkovávat indické platby za íránskou ropu. Přes Ahmadínežádovu siláckou rétoriku působí západní postihy Íránu měnové problémy. Guvernér centrální banky včera uvedl, že od soboty bude potřeba 12 260 riálů za dolar. Mnoho lidí se snaží směnit úspory na cizí měny a v Teheránu bylo v uplynulých dnech ve směnárnách k zisku dolarů běžně potřeba téměř dvojnásobku riálů, než kolik uváděla centrální banka. Přes devalvaci zůstává oficiální kurz vzdálen tomu, který nyní jako reálný uvádějí íránská média. Podle nich se dá dolar získat za 17 až 18 tisíc.