Írán opět kritizuje Rijád, přerušením vztahů prý jen maskuje svůj zločin

Hasan Rúhání

Hasan Rúhání Zdroj: ctk

Íránský prezident Hasan Rúhání kritizoval Saúdskou Arábii za přerušení vztahů s Íránem. Svůj zločin, jakým je podle něj nedávná poprava šíitského duchovního, tím podle prezidenta Saúdská Arábie neskryje.

Saúdská Arábie přerušila vztahy v neděli kvůli ostré íránské kritice sobotní hromadné popravy. Mezi 47 usmrcenými byl saúdskoarabský šíitský duchovní Nimr Bákir Nimr, který kritizoval Rijád za útlak saúdskoarabských šíitů.

Íránští demonstranti napadli už v noci na neděli zastupitelské úřady Saúdské Arábie v Íránu a Rijád se odhodlal k přerušení vztahů. V omezení nebo přerušení vztahů s Teheránem ho následovali jeho spojenci Bahrajn, Súdán, Spojené arabské emiráty, dnes také Kuvajt.

„Saúdská Arábie nemůže ukrýt svůj zločin, jakým je poprava náboženského vůdce, zrušením politických vztahů s Íránem. Nejlepším prostředkem k řešení problémů mezi státy je diplomacie a jednání. Státy mohou region ochránit před nebezpečím terorismu tím, že se spojí,“ řekl Rúhání.

Zahraniční provokace?

Íránské vedení se snaží krizi klidnit a distancuje se od útoku na ambasádu a konzulát. Někteří představitelé tvrdí, že to byly akce organizované zvenčí. Vládní mluvčí drancování označil za „podezřelé“ a domnívá se, že „nahrálo politice Saúdské Arábie“. „Několik osob využilo nálady lidí, i když není jasné, v zájmu jaké země jednali,“ řekl mluvčí Mohammad Bákir Nobacht.

Také ministr spravedlnosti Mostafá Púrmohammadí řekl, že „akce proti saúdskoarabskému velvyslanectví mohli naplánovat infiltrovaní agenti“. Rúhání útočníky považuje za extremisty a vyslovil se pro to, aby Írán jednou pro vždy zabránil útokům na zastupitelské úřady.

Egypt kritizuje Írán

Za útoky Írán ostře kritizoval při své Rijádu egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí. Íránskou kritiku Nimrovy popravy označil za „vměšování do věcí Saúdské Arábie“.

Hromadná poprava ale vyvolala kritiku v mnoha zemích. Švýcarské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo saúdskoarabského chargé d´affaires, aby mu vyjádřilo nesouhlas nejenom s hromadnou popravou, ale s trestem smrti jako takovým. „Masová poprava může obnovit napětí mezi sunnity a šíity, které v té části světa připravilo o život mnoho lidí,“ sdělil švýcarský úřad v prohlášení.