Írán prý plánuje ekologickou havárii v Hormuzském průlivu

Havárie tankeru - ilustrační foto

Havárie tankeru - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Írán, který začíná naplno pociťovat dopad západních sankcí kvůli jeho jadernému programu, prý má novou taktiku, jak zvrátit nepříznivou situaci. A centrem plánů je znovu dopravně strategický uzel pro vývoz ropy z Perského zálivu – Hormuzský průliv. Akorát chřestění zbraněmi vystřídal rafinovanější plán – zablokování vodní cesty úmyslnou ekologickou havárií. Napsal to německý týdeník Der Spiegel.

Hormuzským průlivem denně proplují tankery se 17 miliony barelů ropy vytěžené v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu a Iráku. Dále se jím přepravuje téměř všechen plyn exportovaný z Kataru.

Íránská armáda začala hrozit zablokováním průlivu už na konci loňského roku. Spojené státy proto posílily svou vojenskou přítomnost v oblasti a jasně deklarovaly, že v případě uzavření průlivu odpoví silou. Očekává se proto, že na čistě vojenské zablokování průlivu by si Írán netroufl. USA by mohly nasadit kromě námořnictva i stíhačky, a to hluboko vnitru íránského území.

Hormuzský průlivHormuzský průliv | WikimediaHormuzský průliv

Velitel íránských republikánských gard teď podle Der Spiegelu vypracoval alternativní plán na zablokování průlivu. Spočívá ve vyvolání ekologické katastrofy, odstranitelné jedině ve spolupráci s Íránem.

Generálmajor Mohammad Alí Džafarí v plánu s krycím názvem Kalná voda počítá s vmanévrováním ropného tankeru do skalisek v Hormuzském průlivu, jímž proudí významná část ropného exportu. „Cílem je zablokovat dočasně vývoz znečištěním vodní trasy, potrestat přilehlé arabské státy nepřátelské vůči Íránu, přinutit Západ zúčastnit se rozsáhlé záchranné operace na vyčištění moře a možná ho tak přimět zrušit sankce proti Teheránu,“ píše týdeník.

Vyčištění průlivu přitom nebude možné provést bez technické pomoci íránských úřadů, což si vynutí nejméně dočasné zrušení protiíránského embarga. Z celé akce mohou navíc finančně vytěžit íránské firmy, z nichž některé jsou ve vlastnictví republikánských gard.

Přichází éra ropných krizí

Der Spiegel svůj článek neopřel o žádný zdroj, ale tvrdí, že západní rozvědky se už plánem zabývají. Íránská ekonomika začíná naplno pociťovat dopad západních sankcí, k nimž dnes Evropská unie přidala další, které se týkají bankovního sektoru i různých průmyslových oblastí. Například bude zakázán dovoz íránského zemního plynu do EU a vývoz některých surovin, například oceli či hliníku, z EU do Íránu. Novým prvkem na dnes přijatých sankcích je, že v minulosti se restrikce zaměřovaly spíš na konkrétní lidi a společnosti a nyní jsou sankce kolektivní.

Embargo je reakcí světa na neúspěch rozhovorů o íránském jaderném programu. Izrael Íránu hrozí útokem na jeho jaderná zařízení