Írán se dál odklání od dolaru, dlužné částky chce inkasovat v eurech

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu Zdroj: Tabrez Syed via Flickr (CC BY 2.0)

Zrušení sankcí odkrylo Teheránu cestu k získání části dosud zmrazených aktiv. Jejich celková hodnota dosahuje sta miliard dolarů (2,4 bilionu korun), jde mj. o dlužné částky za dodávky ropy. Írán je však podle zdrojů agentury Reuters chce inkasovat v eurech, stejně jako platby v případě obnoveného exportu ropy do EU. S reálným odpoutáváním od dolaru začal Írán již před deseti lety, podle analytiků je další sázka na euro logická v době navazování ekonomických vztahů s EU.

Írán by podle agentury Reuters mohl nyní získat přístup k aktivům ve výši až 50 miliard dolarům (1,2 bilionu korun), což je výsledkem postupného mírnění ekonomických sankcí.

Část z nich tvoří nezaplacené peníze za dodávky ropy. Teherán již sdělil svým obchodním partnerům, že si přeje obdržet plnění pohledávek v eurech namísto v amerických dolarech, v nichž prodával ropu ještě před zpřísněním hospodářských sankcí v roce 2006. S tímto krokem již souhlasila například Indie, která mu dluží šest miliard dolarů (145 miliard korun).

Podobnou žádost vyslal Írán také směrem k evropským těžařským firmám Total, Cepsa či k obchodní divizi ruského Lukoilu, které s odběrem íránské ropy brzy začnou. „V našich fakturách nechybí klauzule vyzývají odběratele k platbám v eurech,“ uvedl pro agenturu Reuters pod podmínkou anonymity zdroj Národní íránské ropné společnosti (NIOC).

Přečtěte si:

Reuters uvádí, že Evropa se stává jedním z největších obchodních partnerů Íránu, a tak prodej ropy v eurech je přirozeným krokem. „Mnoho evropských firem se navíc znovu hrne do země, protože cítí nové obchodní příležitosti,“ dodává Robin Mills, šéf dubajské poradenské společnosti Qamar Energy.

Na inkasování plateb v jiných měnách, než je dolar, se Teherán domluvil již krátce po uvalení sankcí v roce 2006. Partnerem mu byla Čína, která se tehdy stala největším odběratelem íránské ropy na světě. Někdejší prezident Mahmúd Ahmadínežád se o dolaru vyjadřoval jako o „bezcenném kusu papíru“ a k jeho opuštění (marně) vyzýval ostatní členy organizace OPEC.

K tomuto kroku tehdy podle zdroje z NIOC vedly Ahmadínežáda politické důvody. Agentura Reuters nicméně uvádí, že svou roli hrají i při současném příklonu k euru v mezinárodním platebním styku; podle Reuters jde o známku vratkosti usmíření mezi Teheránem a Washingtonem po dohodě o íránském jaderném programu a odvolání sankcí.

Írán se může stát regionální velmocí, Saúdové jsou v defenzivě