Mocí dolaru může v příštích letech zatřást jen válka, míní centrální bankéř

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Přestože podíl Číny na světovém HDP roste a vyrovnal se eurozóně, výsadní postavení amerického dolaru v mezinárodním měnovém systému v nejbližších 15 letech neohrozí, soudí ředitel odboru vnějších ekonomických vztahů ČNB Luboš Komárek. „Aby se něco změnilo v mezinárodním systému, je třeba dosáhnout určitého kritického prahu. Všichni čekají na nějaký velký otřes. Ten by mohl změnit i postavení dolaru,“ uvedl Komárek na půdě VŠE. Takovým typem události by prý mohla být válka.

Podíl dolaru na prováděných transakcích zůstává 15 let přibližně stejný, nehledě na silný ekonomický růst Číny. I tento poměr se však někdy v budoucnosti může změnit. „Aby se fungování mezinárodního finančního systému proměnilo, ekonomická síla je nutnou podmínkou,“ dodal Komárek v rámci svého vystoupení na VŠE.

Připomněl ale, že mnohdy podobné naděje na vystřídání dolaru v jeho výsadním postavení doprovázely také vznik jednotné evropské měny.

Podíl jednotlivých rezervních měn na prováděných transakcích (%)Podíl jednotlivých rezervních měn na prováděných transakcích (%) | CNBPodíl jednotlivých rezervních měn na prováděných transakcích (%)

Podíl eura na světových devizových rezervách se však pohybuje na prakticky stejné úrovni, jako součet podílů jednotlivých evropských měn před jeho zavedením. Mimo jiné i proto, že s ropou se stále obchoduje v amerických doolarech. „Na to mohutně doplácí Rusko,“ doplnil Komárek.

Postavení dolaru zatím nemění ani skutečnost, že rozvíjející se ekonomiky objemem svých devizových rezerv překonaly v 21. století takzvané vyspělé země. Stále přitom primárně spoléhají na americkou měnu.

Výše rezerv přitom automaticky nezaručuje, že je země vnímána jako kredibilní. Důvěryhodným zemím podle Komárka stačí udržovat nižší hladinu. Dodal, že to je i případ České republiky.

Podíl jednotlivých rezervních měn na světových
alokovaných devizových rezervách (USD, mld.)Podíl jednotlivých rezervních měn na světových alokovaných devizových rezervách (USD, mld.) | CNBPodíl jednotlivých rezervních měn na světových alokovaných devizových rezervách (USD, mld.)