Írán zadržuje jihokorejský tanker. Hlavní město USA se připravuje na násilné protesty

Írán zadržuje jihokorejský tanker s mezinárodní dvacetičlennou posádkou. Loď prý porušila environmentální zákony. Jihokorejští diplomaté vyjednávají o jejím propuštění.

Írán zadržuje jihokorejský tanker s mezinárodní dvacetičlennou posádkou. Loď prý porušila environmentální zákony. Jihokorejští diplomaté vyjednávají o jejím propuštění. Zdroj: Reuters

Hlavní město USA Washington D.C. se připravuje na násilné demonstrace. Příznivci Trumpa se chystají protestovat proti výsledku loňských prezidentských voleb. Na pomoc byla povolána i Národní garda.
Čínské telekomunikační společnosti nakonec z newyorské burzy vyřazeny nebudou.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Teherán provokuje své nepřátele

Írán začal ve svém jaderném zařízení s obohacováním uranu až na 20 procent. Zprávu přinesla agentura Associated Press a následně ji potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Tento už dříve zamýšlený krok Íránců zkritizovaly Spojené státy a izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle něhož chce obohacováním uranu Teherán získat nukleární zbraň. Íránská armáda také v pondělí zajala v Hormuzském průlivu jihokorejskou těžařskou loď. Tanker podle Íránu porušil zákony na ochranu životního prostředí. Soul aktuálně vyjednává s Teheránem o propuštění lodi i její dvacetičlenné posádky, kterou kromě Korejců tvoří i Indonésané, Vietnamci a Barmánci.    

Trump podpořil demonstranty

Washington D. C. se připravuje na rozsáhlé pouliční nepokoje, které se očekávají během tohoto týdne. Příznivci dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa hodlají v hlavním městě USA protestovat proti vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena, který podle nich získal křeslo v Bílém domě podvodem. Trump chystané demonstrace podpořil a možná se jich i osobně zúčastní. Washington již povolal k ochraně města Národní gardu a policie varovala protestující, aby si s sebou nevozili střelné zbraně. V noci na dnešek byl také zatčen šéf krajně pravicové skupiny Proud Boys Enrique Tarrio, jenž patří k podporovatelům Trumpa.          

Z trhů a burz 

Americké trhy začaly rok 2021 poklesem, evropské naopak

Evropské akcie zahájily první obchodní den v roce růstem. Investoři zřejmě věří v brzké ekonomické oživení. Index STOXX Europe 600 se zvýšil o 0,67 procenta. Britský FTSE 100 posílil o 1,72 procenta. O 0,06 procenta si polepšil německý DAX a 0,68 procenta přidal francouzský CAC 40. Na americké burzy se naopak vrátily obavy z šíření koronaviru. Index Dow Jones přišel o 1,25 procenta. S&P 500 oslabil o 1,48 procenta a Nasdaq ztratil 1,47 procenta. O více než šest procent klesla hodnota bitcoinu. Propadla se i cena ropy.  

Vyřazení čínských firem zrušeno

Newyorská burza změnila své rozhodnutí z minulého týdne o vyřazení čínských telekomunikačních gigantů ze svých indexů. Stalo se tak prý po další konzultaci s regulačními úřady. Podle odborníků burza firmy nikdy vyřadit nechtěla a jednala na nátlak administrativy prezidenta USA Trumpa. Jeho mandát však skončí 20. ledna. Akcie daných společností - China Unicom, China Telecom a China Mobile v reakci na zprávu prudce vyrostly. První dvě jmenované posílily o více než osm procent, China Mobile přidala sedm procent.  

Tweet dne

„Moskevské metro poprvé v historii najalo řidičky. Práci dříve vykonávali výhradně muži, protože byla považována za škodlivou pro ženské zdraví.“

Stane se dnes

  • Ve Spojených státech pokračují volby do amerického Senátu, které rozhodnou o tom, v jak silné pozici nastoupí za dva týdny do úlohy prezidenta USA Joe Biden. 
  • V Anglii a Skotsku ode dneška platí plošná uzávěra, která má zamezit šíření pandemie. O prodloužení karanténních opatření bude dnes jednat také Německo. 
  • V Rijádu se koná odložený každoroční summit lídrů arabských států z oblasti Perského zálivu. Očekává se zrušení saúdskoarabských sankcí vůči Kataru.   
  • Berlín zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v Německu za prosinec.