Íránští hackeři útočí na banky v USA. Kyberhrozba trápí i Rusko

kyberválka, kyberútok

kyberválka, kyberútok Zdroj: profimedia.cz

Íránští hackeři tento týden opět několikrát zaútočili na webové stránky amerických bank a další útoky prý chystají. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ). Důvodem je podle něj jednak video urážející proroka Mohameda natočené ve Spojených státech, jež pobouřilo muslimy v mnoha zemích, jednak mezinárodní sankce uvalené z popudu Washingtonu na Írán kvůli jeho jadernému programu. Vedle toho se do závodů ve zbrojení v kybernetickém prostoru naplno pouští Rusko.

Terčem útoku íránských hackerů se americká banka Capital One a finanční ústav BB&T. Akce íránských hackerů podle The Wall Street Journal ukazuje jejich schopnosti. Svůj útok dokázali provést, přestože předem upozornili, na jaké banky se chystají zaútočit.

Podle WSJ zatím není jasné, v jakém okamžiku by Spojené státy takové aktivity hackerů považovaly za útok na celý svůj finanční systém, což by vyžadovalo reakci americké armády. „Je pochopitelná otázka,“ uvedl nejmenovaný americký činitel. „Nejsem si jistý, zda na ni mám odpověď,“ dodal.

Íránští hackeři zahájili své útoky na začátku letošního roku, když se snažili přehltit webové stránky několika amerických bank požadavky, a vyřadit je tak z provozu. V létě pak zaútočili na některé ropné a plynařské firmy v oblasti Perského zálivu, přičemž jim zničili data. V poslední době svou pozornost opět zaměřili na Spojené státy.

Dosud zaútočili na nejméně devět amerických bank. Akce z poslední doby přitom provádějí větší silou než v minulosti. Stránky banky Capital One kvůli tomu byly v úterý několik hodin mimo provoz. Ve středu se pak se stejnými problémy potýkala společnost BB&T.

Panetta nevylučuje kvůli kyberútokům ani nasazení zbraní

Íránští hackeři se zároveň tento týden vysmáli americkému ministrovi obrany Leonu Panettovi, který uvedl, že Pentagon vyčleňuje na obranu proti kybernetickým útokům tři miliardy dolarů ročně. „Máme pro pana Panettu návrh,“ uvedla íránská skupina hackerů na internetu. „Místo utrácení několika miliard, které vám nepomůže, raději z YouTube stáhněte video útočící na islám,“ dodala.

Americká armáda kvůli obraně před útoky na vládní počítače a klíčovou civilní infrastrukturu vytvořila „kybernetické velitelství“. Panetta tento týden uvedl, že v případě bezprostřední zahraniční hrozby nevylučuje preventivní úder.
Následky velkého kyberútoku by totiž podle Panetty mohly být srovnatelné s japonským útokem na Pearl Harbor v prosinci 1941 či s teroristickými útoky ze září 2001.

Česko hledá způsoby jak ochránit energetiku proti kyberútokům

kyberválka, kyberútokkyberválka, kyberútok | profimedia.cz

Ruská armáda verbuje hackery

Spojené státy jsou podle agentury Reuters už dlouho znepokojeny také útočným potenciálem Číny a Ruska. Tamní ministerstvo obrany před několika dny vyhlásilo tendr na výzkum v oblasti informační bezpečnosti a zajímají ho například „metody a prostředky překonání protivirových systémů, prostředků síťové ochrany a obrany operačních systémů“. Podle serveru NEWSru.com jde ve zkratce o „verbování hackerů“.

Ruští vojáci dříve hovořili jen o plánech obrany svých sítí a objektů kritické infrastruktury před kybernetickými útoky, nynější tender však podle deníku vypovídá, že pomýšlejí pořídit si prostředky i pro útok.

NATO prý chystá velkou simulaci „kyberválky“

Deník Kommersant v této souvislosti uvádí, že na „kyberválku“ se aktivně připravuje i Severoatlantická aliance. V listopadu se má odehrát velké cvičení „Cyber Coalition 2012“. Utajovaný scénář prý přisuzuje roli útočníka „africké zemi, která rozpoutala konflikt NATO“ tím, že její hackeři za pomoci počítačového viru vyřadili avioniku aliančního letounu a ten se pak zřítil v Maďarsku s oběťmi v řadách vojáků a civilistů. Současně „afričtí“ hackeři vyřazují z provozu infrastrukturu Estonska a ochromují život země. V reakci se NATO rozhoduje uplatnit pátý článek washingtonské dohody o kolektivní obraně a snaží se napravit škody, vystopovat agresora a zasadit mu odvetný úder kybernetickými i tradičními zbraněmi.

Mezi čtyřma očima prý představitelé NATO přiznávají, že řeč nejde o „Africe“, ale za potenciální agresory považují Rusko, Čínu a Írán.

Rusko a USA se podle listu nejen chystají na „kyberválku“, ale souběžně pracují i na jejím odvrácení. Dohodu o zřízení „horkých linek“ a dalších opatřeních na zvýšení důvěry měli prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin podepsat při červnové schůzce v Mexiku, ale zabránily jim v tom údajně „bezvýznamné rozpory“ v textu. Nad dohodou se však dále pracuje.