Irské firmy se stávají skrytou obětí brexitu

Vlajky Irska a EU v Bruselu

Vlajky Irska a EU v Bruselu

Odchod Velké Británie z Evropské unie může nepříznivě ovlivnit nejen velké společnosti v samotné Británii, ale také firmy ze sousedního Irska v čele s Ryanairem nebo Bank of Ireland. Analytici považují brexit za největší riziko pro tamní firmy a celou ostrovní ekonomiku. Negativní efekty přitom exportéři z Irska již pociťují kvůli oslabené britské měně.

„Libra se propadla a to je těžká situace pro irské exportéry,“ prozradil agentuře Bloomberg Richard Pym, předseda dublinské Allied Irish Banks. „Když Británie EU opustí, lze předpokládat, že se libra dostane opět pod tlak.“

Velká Británie je pro zemi keltského tygra klíčovým obchodním partnerem a oslabení libry snížilo britskou poptávku po dovozu z Irska. Asociace irských exportérů již varovala, že je „chybou se domnívat, že po brexitu bude Irsko vyjednávat s Velkou Británií bilaterální obchodní smlouvu.“

Vývoj kurzu britské libry k euru za posledních šest měsíců:

Vývoj kurzu britské libru vůči euruVývoj kurzu britské libru vůči euru

Podle studie London School of Economics z minulého týdne by se Irsko stalo pod brexitu nejpostiženější zemí v Evropské unii. V případě nejhoršího scénáře by HDP země mohlo poklesnout až o 2,4 procent. Ke stejnému závěru došel i výzkum univerzity v Oxfordu, který odhaduje nejhorší možný propad ekonomiky o 2,2 procent, uvedl deník The Irish Times.

Podle analytiků je brexit v současnosti největším rizikem pro irské firmy a celou ekonomiku, která loni rostla nejrychleji v celé EU o 7,8 procent. Také dřívější analýzy ukazují negativní dopady na ekonomiku země, především v oblasti zemědělství.

Ryanair je zatím v klidu

Znepokojení ohledně odchodu Británie z EU již vyjádřila například banka Permanent TSB, která se stále vzpamatovává z finanční krize. „Riziko brexitu může ohrozit proces [zotavení], protože jsme na špatné straně bariéry,” řekl výkonný ředitel banky Jeremy Masding.

Podle britské investiční společnosti Investec budou nejvíce postiženy Ryanair, Bank of Ireland, výrobce nápojů C&C nebo producent zemědělských strojů Origin Enterprises.

Letecký dopravce Ryanair ovšem zatím velké obavy z brexitu nemá. „Nemyslíme si, že by to mělo okamžitý dopad na náš byznys,“ tvrdí Kenny Jacobs, marketingový šéf společnosti. „Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu by však mohla vzniknout určitá nejistota, pokud by se Británie dostala mimo EU.“