ISIL žene Sýrii k humanitární katastrofě, varují syrští povstalci

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu Zdroj: CTK/AP

Umírnění povstalci v Sýrii varují, že zemi hrozí humanitární katastrofa, jestliže opozice nezíská od spojenců pomoc, díky které by mohla zastavit ofenzivu islamistů z hnutí Islámský stát. Ve svém dnešním prohlášení to uvedl jeden z velitelů Svobodné syrské armády Abdulláh Bašír.

Podle jeho slov radikálové z islamistického Islámského státu (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) systematicky zabírají další oblasti, do té doby držené umírněnými povstalci, kteří mají podporu západních zemí. Bašír proto vyzval Spojené státy, Turecko, Saúdskou Arábii, Katar, ale i další spojence, aby jim co nejdříve poskytli zbraně a munici.

Islamisté se blíží k severosyrskému Aleppu

V posledních dnech prý islamisté výrazně postupují v oblastech kolem severosyrského města Halab (též Aleppo) poblíž tureckých hranic. Pod jejich kontrolu se rovněž dostala rozsáhlá oblast ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur na hranicích s Irákem.

„Naléhavě žádáme, abyste podpořili FSA zbraněmi a municí, abychom se vyhnuli humanitární katastrofě, která ohrožuje naše lidi,“ uvedl Bašír. „Čas není na naší straně,“ dodal. Varoval, že pokud se k nim brzy nedostane pomoc, „katastrofa se nezastaví na hranicích“. „Mezinárodní společenství si musí uvědomit svou historickou zodpovědnost,“ zdůraznil velitel Svobodné syrské armády.

Občanská válka ustupuje do pozadí před hrozbou Islámského státu

V Sýrii již více než tři roky zuří občanská válka mezi povstalci a vládními jednotkami prezidenta Bašára Asada. Tyto boje ale v poslední době ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou poslední dobou úspěšní právě radikálové z Islámského státu, kteří obsadili mnohá města i ropná pole na severozápadě Iráku a rovněž v Sýrii.

Ačkoli bývá většina obětí z poslední doby z řad vládních či povstaleckých bojovníků, nadále v zemi umírají i civilisté. Exilová opoziční organizace SOHR dnes informovala o smrti osmi lidí, kteří byli zabiti při ostřelování oblastí pod povstaleckou kontrolou ve městě Daíl. Podle aktivistů šlo o syrské rodiče a jejich šest dětí.

ISIL
Území ISILuÚzemí ISILu | (CC BY-SA 3.0: Spesh531 via Wikimedia
červená - území ovládané ISIL, růžová - území nárokované ISIL, bílá - zbylá území Iráku a Sýrie
Islámský stát v Iráku a Levantě (zkráceně ISIL) je radikální islámská organizace sunnitů a militantní separatistické hnutí původem z Iráku. Na jím dobytém území vyhlásilo samostatný stát, tzv. (oficiálně) Islámský stát, ten se rozprostírá na částech území států Iráku a Sýrie a není mezinárodně uznán žádnou zemí. Jeho stoupenci usilují o vznik islámského chalífátu (původně se mělo jednat o emirát), kde by platilo pouze islámské právo (šaría).
Hnutí bylo původně napojené na teroristickou organizaci Al-Káida, ale v čele s Bagdádím odepřelo hnutí Al-Káidě poslušnost, když její vůdce Ajmán Zavahrí nařídil, aby ISIL přenechal v Sýrii operace tamní odnoži Al-Káidy, frontě An-Nusrá, a zaměřil se na působení v Iráku.
Cílem separatistů z ISILu je vytvoření muslimského sunnitského státu na území Iráku a Sýrie. Samostatnost byla vyhlášena 3. ledna 2014 s centrem v irácké Fallúdži. Organizace ISIL působí v občanské válce na straně povstalců. Irácké síly dlouhodobě usilují o zlomení islámských separatistů na svém území.