Islamisté sťali amerického novináře, USA potvrdily pravost videa

Poprava novináře hnutím ISIL

Poprava novináře hnutím ISIL Zdroj: ctk

Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video se záznamem stětí amerického novináře v odvetě za americké nálety v Iráku. Analýza záznamu podle Národní bezpečnostní rady USA ukázala, že snímek je pravý.

Vraždu, kterou západní politikové v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou ostře odsoudili, spáchal muž mluvící anglicky s britským přízvukem. Incident proto začal vyšetřovat i protiteroristický útvar britské policie. Francie vyzývá ke svolání konference o společném postupu proti IS. Po zveřejnění videa podniklo americké letectvo 14 dalších úderů na cíle v oblasti přehrady u severoiráckého Mosulu.

Zavražděným je Američan James Foley, který byl před téměř dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný. „Došli jsme k závěru, že toto video je pravé,“ oznámila podle agentury Reuters mluvčí Národní bezpečnostní rady USA Caitlin Haydenová s odvoláním na pracovníky tajných služeb.

Video s názvem Vzkaz Americe bylo zveřejněno prostřednictvím sociálních sítí. Jejich správci vzhledem k brutálnímu obsahu začali téměř ihned přístup k nahrávce blokovat. Jde o první případ, kdy IS takto veřejně zavraždil amerického občana. Foleyho, jenž na Blízkém východě působil pět let, unesli neznámí ozbrojenci 22. listopadu 2012.

„Vyzývám své přátele, rodinu a blízké, aby povstali proti mým skutečným vrahům, americké vládě. Moje poselství pro moje milované rodiče: Zachraňte mi zbytek důstojnosti a nepřijímejte žádnou skromnou náhradu za mou smrt od stejných lidí, kteří ve skutečnosti zasadili poslední hřebík do mé rakve,“ řekl muž krátce před svou smrtí. Také dodal, že by si přál nebýt Američanem. Podle západních médií svá slova pronesl bezpochyby pod nátlakem.

Foleyho rodina smrt svého blízkého potvrdila na facebookovém profilu, jenž byl zřízen na podporu zajatého novináře. Zdůraznila, že „na něj nikdy nebyla hrdější“. „Nasadil svůj život, aby světu ukázal utrpení syrského lidu,“ uvedla matka novináře Diane Foleyová a vyzvala islamisty, aby ušetřili životy ostatních rukojmí. „Stejně jako Jim jsou nevinní. Nemají vliv na politiku americké vlády v Iráku, v Sýrii, ani jinde na světě,“ napsala Foleyová.

Obama dnes prohlásil, že USA budou navzdory hrozbám proti Američanům pokračovat v náletech na pozice IS v Iráku. Prohlásil, že svět je vraždou zděšen a že pro Islámský stát není v tomto století místo.

Video vyvolalo pobouření i v Británii. Premiér David Cameron vraždu označil za šokující a zvrácenou. Dodal, že je stále pravděpodobnější, že zahalený muž v černém, který Američana zavraždil a který v záznamu hovořil s britským přízvukem, je britským občanem.

Francouzský prezident François Hollande dnes vyzval ke svolání mezinárodní konference na téma společného boje proti IS. Prohlásil, že je třeba dohodnout globální strategii proti těmto islamistům. „Nelze se omezit na tradiční debaty o tom, zda intervenovat, nebo ne. Musíme najít strategii boje proti skupině, která má svou strukturu, významné finanční zdroje, kvalitní zbraně a která ohrožuje Irák, Sýrii a Libanon,“ řekl Hollande. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius vyzval stálé členy Rady bezpečnosti OSN a země blízkovýchodního regionu, aby zkoordinovali společnou akci proti IS.

Na videu s Foleyho vraždou je zachycen také údajně další unesený americký novinář Steven Sotloff. Jeho život prý bude záviset na dalším postupu Spojených států v Iráku.

Islamisté z IS ovládají části Sýrie a sever Iráku, kde sunnitská organizace vyhlásila chalífát. Její úsilí o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu vyvolalo reakci americké armády. Ta poprvé od stažení ze země v roce 2011 v posledních dnech provedla nálety, jimiž podpořila pozemní jednotky irácké armády a kurdských milicí. Americké stíhačky a bezpilotní stroje již několik hodin po zveřejnění záznamu opět bombardovaly vybrané cíle. Zasaženo bylo několik vozidel a těžkých zbraní islamistů.

„Obama nařídil vojenské operace proti Islámskému státu, čímž Ameriku v podstatě přivádí na šikmou plochu směrem k nové válečné frontě proti muslimům,“ říkají ve videu titulky v angličtině a arabštině. Maskovaný muž říká: „Toto je James Wright Foley, americký občan, z vaší země. Jako vláda jste v čele agrese vůči Islámskému státu.“

Podezření, že vraždu spáchal britský občan, vyvolává podle odborníků obavy, že v IS působí dost lidí disponující pasy západních zemí, kteří by mohli být využiti k útokům extremistů přímo v daných státech.

Islámští radikálové nezveřejnili záběry vražd rukojmích poprvé
Únor 2002 - V Pákistánu byl unesen a posléze zavražděn osmatřicetiletý novinář amerického listu The Wall Street Journal Daniel Pearl. Skupina ozbrojenců mu tehdy přímo před kamerou uřízla hlavu a záznam zveřejnila. Za Pearlovu vraždu byl odsouzen k trestu smrti a v červnu 2002 popraven Umar Šajch, vlastním jménem Ahmad Saíd Šajch. Zadrženi a odsouzeni byli v souvislosti s tímto případem také další tři muži.
Duben 2004 - Iráčtí ozbrojenci zavraždili střelou do týla jednoho ze čtyř zajatých italských členů ochranky americké společnosti Fabrizia Quattrocchiho. Učinili tak poté, co Řím odmítl požadavek únosců na okamžitý odchod italského vojenského kontingentu z Iráku. Videozáznam „popravy“ měl možnost zhlédnout italský velvyslanec v Kataru a později se objevil i na internetu.
Květen 2004 - V Iráku byl zavražděn šestadvacetiletý americký obchodník Nicholas Berg. Na webových stránkách militantního hnutí napojeného na teroristickou síť Al-Káida se posléze objevilo video, na němž maskovaný muž Bergovi uřízl hlavu. Bergovi únosci prohlásili, že vražda byla pomstou za týrání iráckých vězňů americkými vojáky ve věznici Abú Ghrajb.
Červen 2004 - V Saúdské Arábii byl zavražděn zaměstnanec americké firmy Paul Johnson. Únosci, kteří se označili za sekci Al-Káidy na Arabském poloostrově, chtěli původně výměnou za Johnsonův život dosáhnout propuštění svých spolubojovníků. Pak ale Johnsonovi podřízli hrdlo a video s „popravou“ umístili na web.
Říjen 2004 - V Iráku byl svými únosci zavražděn britský inženýr Kenneth Bigley. Muslimští radikálové posléze zveřejnili videozáznam, na němž Bigley četl v přítomnosti šesti únosců prohlášení a pak mu jeden z ozbrojenců uřízl hlavu. O měsíc později byla v Iráku zavražděna unesená britská humanitární pracovnice Margaret Hasanová. Video s její „popravou“ obdržela arabská televizní stanice Al-Džazíra a předala ho britským úřadům.
Únor 2009 - Islámští radikálové z afghánského hnutí Taliban zavraždili dvaačtyřicetiletého polského inženýra Piotra Stańczaka. Únosci výměnou za jeho život žádali výkupné a propuštění talibanských vězňů držených v pákistánských věznicích. Když se tak nestalo, setnuli rukojmímu hlavu a záznam pak předali novinářům.
Srpen 2014 - Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video s údajným stětím hlavy americkému novináři Jamesi Foleymu, jenž byl v listopadu 2012 unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný.