Islámský stát má hluboko do kapsy, obchoduje s těly kurdských bojovníků

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu Zdroj: ctk/ap

Extremisté z hnutí Islámský stát (IS), kteří ovládli části Sýrie a Iráku, obchodují s těly padlých kurdských bojovníků, píše na svých internetových stránkách Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů. Prodejem ostatků se Islámský stát prý snaží řešit nedostatek peněz.

Kurdské milice si údajně mohou odkoupit těla svých padlých bojovníků za 10.000 až 20.000 dolarů (242.000 až 484.000 korun).

Podle německého listu Islámskému státu klesají příjmy z prodeje ropy a starožitností. Při náletech mezinárodní koalice pod vedením Spojených států prý byla zničena infrastruktura, kterou IS používal k pašování ropy. Navíc vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích mohou teroristé podle bezpečnostních odborníků za jeden barel této suroviny získat deset až 20 dolarů.

S tím, jak se zastavil postup Islámského státu, upadá i obchod se starožitnostmi. Na území v Sýrii a Iráku, která IS ovládl, jeho bojovníci vyrabovali muzea, svatyně, pohřebiště, ale i soukromé byty a prodali cennosti, které v nich našli.

Islamistům docházejí peníze

Kvůli finančním problémům Islámský stát snížil svým bojovníkům žold až o dvě třetiny. Úředníci ve městech jako je Rakka nebo Mosul, kteří dostávají plat od syrského či iráckého státu, musejí z něho deset až 15 procent odvádět Islámskému státu.

Odborníci, na něž se odvolává Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung naopak zpochybňují informace o tom, že IS obchoduje s lidskými orgány. Jejich odběr, přeprava a přidělení dárci je podle nich velice složitý proces, pro který islamistům chybí jak znalosti z medicíny, tak technické a logistické možnosti.