Islámský stát ztratil důležité město na severu Sýrie, boje o Halab trvají

Syrské město Aleppo

Syrské město Aleppo Zdroj: ctk

Malý opevněný post nad řekou Eufrat. V popředí jeden z vojáků SDF hladí štěně, zatímco jeho kolega pálí na pozice IS
Pod těžkou palbou. U kulometu se vojáci střídali.
Kousek od tohoto postu leželo několik zabitých IS, kteří se pokusili o útok na stanoviště.
V krytu. Tady byl čas na cigaretu a odpočinek.
Na vojácích z SDF bylo často vidět vyčerpání a napětí.
21
Fotogalerie
Arabské a kurdské oddíly porazily radikály z Islámského státu (IS) v severosyrském městě Manbidž. O strategicky položené město ležící poblíž turecké hranice se bojovalo měsíce. O úspěchu povstaleckých skupin informovala exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Při těžkých bojích o další severosyrské město Halab se údajně dvěma skupinám radikálů podařilo prorazit armádní obklíčení. Provládní síly to ale popírají.

Přes Manbidž, který leží v provincii Halab, Islámský stát dopravoval ke svým oddílům a do svého sídla ve městě Rakka posily a také materiál. Do ofenzívy proti němu byla nasazena koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF) a jejíž hlavní složkou jsou kurdské milice. Osvobozovacím jednotkám v boji pomáhala mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy a také specialisté americké armády, kteří pomáhali boj koordinovat.

„Jednotky SDF od soboty (ode dneška) kontrolují Manbidž, pročesávají jeho centrum a hledají poslední radikály, kteří jsou ještě ve městě,“ oznámila SOHR.

Ofenzíva byla zahájena 31. května. Příslušníci SDF začali obsazovat vesnice v okolí a 23. června ohlásili, že jsou na okraji města. Jejich postup se pak kvůli těžkému odporu IS zpomalil.

Přečtěte si:

SOHR dnes oznámila, že ve městě jsou stále ještě skupinky IS. Agentura Reuters informovala, že dobyvatelé mají v rukou asi 90 procent města. V Manbidži kdysi žilo 100 tisíc obyvatel, Kurdů i Arabů. IS město obsadil v lednu 2014 a učinil z něj centrum nelegálního obchodu s uloupenými archeologickými památkami.

SDF se zformovaly na popud USA. V řadách této koalice je podle odhadu 25 tisíc lidí. Asi pětina z nich jsou Arabové a zbylí pak Kurdové, kteří patří ke kurdským milicím YPG.

Zmocněnec amerického prezidenta Baracka Obamy pro boj s IS Brett McGurk v červnu řekl, že dobytím Manbidže se otevře cesta pro boj o hlavní stan IS v Sýrii, o Rakku.

Prohlédněte si fotoreportáž z Iráku a Sýrie: Uprostřed bojů na Eufratu

Těžké boje pokračují také o město Halab. Dvě povstalecké skupiny dnes vydaly prohlášení, že se jim podařilo prorazit armádní obklíčení na jihozápadě města. Fronta dobytí Sýrie, donedávna nazývaná fronta An-Nusra, oznámila spojení „bratrů“ bojujících uvnitř a vně Halabu. Cílem probíhajících bojů je prý ovládnout další pozice tak, aby obklíčení bylo zcela proraženo.

Podle SOHR ale obklíčení trvá a v oblasti pokračují těžké boje, zejména o vojenskou akademii ve čtvrti Ramúsa. Jejím obsazením by rebelové odřízli vládní část města od přístupové trasy z jihu od Damašku. Dostali by se také ke zbrojním skladům v komplexu.

Halab je rozdělen na povstaleckou a vládní část. SOHR dnes oznámila, že za týden padlo na obou stranách fronty přes 500 bojovníků a vojáků. „Většina mrtvých jsou povstalci, kteří zemřeli při leteckém bombardování,“ oznámila SOHR.

Povstalecké oddíly se snaží na jihu prorazit armádní blokádu a získat přístup ke spojencům v západní Sýrii. Armáda udržuje Halab v obležení od července. Halab býval průmyslovým srdcem Sýrie a podle pozorovatelů by bylo jeho dobytí velkým povzbuzením pro režim prezidenta Bašára Asada.