Italský fotbal řeší další aféru, tentokrát kvůli daňovým únikům

To zní zajímavě. Výkonnému šéfovi AC Milán Adrianu Gallianimu (vpravo) naslouchá Paolo Berlusconi. Viceprezident klubu a bratr expremiéra byl v roce 2002 odsouzen za zpronevěru a korupci

To zní zajímavě. Výkonnému šéfovi AC Milán Adrianu Gallianimu (vpravo) naslouchá Paolo Berlusconi. Viceprezident klubu a bratr expremiéra byl v roce 2002 odsouzen za zpronevěru a korupci Zdroj: profimedia

Italský fotbal zasáhl další skandál. Zatímco před deseti roky se jednalo o korupci, do níž byly zapleteny i velké kluby, a později o nelegální sázky, tentokrát se jedná o daňové úniky. Podle italských úřadů, které zahájily vyšetřování už v roce 2012, je na seznamu podezřelých celkem 35 klubů první a druhé nejvyšší soutěže a rovněž 64 jmen, mezi nimiž jsou funkcionáři, hráči, ale také agenti. Po korupčním skandálu ve světové fotbalové federaci FIFA tak dostal vrcholový fotbal další úder.

Vyšetřovatelé oznámili, že již zabavili majetek ve výši 12 milionů eur. Jednalo se o hotovost, nemovitosti a další aktiva. Zatím nebyl oficiálně nikdo obviněn a vyšetřovatelé ani neoznámili konkrétní jména podezřelých.

Italská média však některá jména zveřejnila. Jsou mezi nimi i čelní představitelé klubů AC Milán, Lazio Řím či SSC Neapol. Podle oficiálních informací se jedná o daňové úniky v řádu desítek milionů eur.

Systém daňových úniků je podle vyšetřovatelů velmi propracovaný. Ve zkratce fungoval tak, že agenti vystavovali falešné faktury klubům za svou práci a kluby si následně tyto faktury odečítaly z daní. Ve skutečnosti však agenti pro klub nepracovali a jejich jednání byla výlučně v zájmu hráčů, nikoli klubů. Mnozí z nich měli také bankovní konta v tzv. daňových rájích.

Nejznámější jména v kauze daňových únikůNejznámější jména v kauze daňových úniků | E15

Vyšetřování začalo po přestupu Ezequiela Lavezziho z Neapolu do Paříže za 31 milionů eur. Vyšetřovatelé si vyžádali Lavezziho smlouvu a po jejím prostudování začalo rozsáhlé vyšetřování.

Svůj podíl na kauze zástupci jmenovaných velkoklubů odmítají. Podle italských médií obvinění čelí mimo jiné Claudio Lotito, prezident Lazia, či šéf AC Milán a jeden z nejmocnějších mužů v italském fotbale Adriano Galliani.

Jedním z nejznámějších vyšetřovaných hráčských agentů je pak Alessandro Moggi. Jeho otec Luciano Moggi byl prezidentem Juventusu Turín v roce 2006, kdy vypukla známá korupční kauza. Moggi senior je jedním ze symbolů této kauzy. Byl potrestán doživotním zákazem činnosti ve fotbale a pětiletým trestem odnětí svobody. Do vězení však nakonec kvůli promlčecí lhůtě nenastoupil.